Как да си приготвим сушени домати

Сушени домати със зехтин

Сушените домати станаха популярни през последните години. Те се приготвят много лесно и имат необикновен пикантен вкус и аромат. За сушене са най-подходящи добре узрелите, не особено големите месести домати с плътна структура.

Най-добре е, ако са узрели на слънце, а не в оранжерия, тъй като узрелите на слънце домати имат по-ярко изразен аромат и вкус. Изберете домати, които са с гладка и чиста повърхност, без гнили места. Те трябва да са узрели, но не и прекалено презрели, без никакви петна.

Избирайте твърди домати. Подходящи са не само дребните домати тип Консерва, но дори доматчетата чери. От около 15 килограма пресни домати ще получите около килограм и половина сушени домати.

Преди да сушите доматите, трябва да ги измиете, да ги нарежете на филийки и да изчистите семките и преградите в тях и според предпочитанията да ги обелите или да не го правите. Обелените домати се сушат по-бързо, но необелените запазват формата си и имат по-пикантен вкус. Също така може да изсушите домати и без да премахвате семките.

Можете да разрязвате доматите не само на филийки, но също така на половинки или четвъртинки. За сушенето на доматите ще ви трябват също така розмарин, риган и босилек, а за по-наситен аромат добавете черен пипер, лют червен пипер, кориандър и джинджифил. Добре е подправките да се счукат в хаванче преди да ги добавите в зехтин, с който ще залеете сушените домати. Можете да добавите също така нарязан на ситно чесън в зехтина.

Сушени домати

За сушенето ще ви трябва морска сол. Но тя е необходима само ако сушите доматите на слънце. На въздух доматите се нареждат в намазано с мазнина сито, което се покрива с марля. Доматите се обръщат два пъти на ден и след около седмица са готови. През нощта се внасят в помещение.

Във фурната сол не ви трябва. Във фурната е най-добре да наредите доматите върху намазана с мазнина хартия за печене. При температура 100 градуса във фурната доматите ще се изсушат за десетина часа. Доматите трябва да се изсушат, а не да се изпекат. Може от време на време да отваряте вратата на фурната и да я оставяте полуотворена, като първите няколко часа не е добре изобщо да я отваряте.

След като изстинат, готовите домати се слагат в голям буркан и се заливат със зехтин с подправки.

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Албена
Албена
01.05.2016 16:08
Чудесна рецепта,която може да замени консервирането на домати в буркани.
1
0
доматито
доматито
05.05.2015 22:12
става хубаво доматито
0
0
сиб
сиб
12.09.2013 12:25
Благодаря за рецептата. Миналата година суших домати във фурната - малко ми поомирисаха къщата де. На 90 градуса - за около 10 часа станаха.не съм ги чистила от семките, но за гевезлък на част от тях махнах люспите - повече ми харесват без люспи. Но и с люспи стават, разбира се. Много удобен начин за съхранение на домати за готвене.
Бих пробвала и сушене на слънце, но ако може някой да обясни за солта - наръсва се върху доматите, така ли да разбирам? Или те се сушат върху нея.
1
1
ПЕНКА
ПЕНКА
15.08.2013 15:22
ДОМАТИТО
2
3
Vaccheria
Vaccheria
25.06.2013 22:45
При температура 100 градуса във фурната доматите няма да се изсушат, а ще се изпекат. За сушенето температурата не трябва да превишава 43 градуса, най-много първите 2 часа да е на 50-60 градуса.
6
4
Марияна Цвяткова
Марияна Цвяткова
04.06.2013 19:28
Морската сол се използва за поръсване на доматито след като сте го нарязали и наредили върху скарата за сушене.Аз си правя всяка година по 2-3 бурканчета,като всяко е с различна подправка-босилек с люта чушка,риган с чесън и различни други комбинации.Аз специално не винаги ръся с морска сол,използвала съм и обикновената сол-в по голямо количество и пак става хубаво доматито.
2
0
Даниела
Даниела
12.10.2014 19:58
"Доматито" на какъв точно език е???
9
0
Златина
Златина
16.11.2012 12:54
Здравейте, много ми харесва тази статия, само не разбрах къде се прилага едрата сол когато избирам естественото сушене на доматите?
6
1