Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си приготвим сушени домати

Как да си приготвим сушени домати

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Сушени домати със зехтин

Сушените домати станаха популярни през последните години. Те се приготвят много лесно и имат необикновен пикантен вкус и аромат. За сушене са най-подходящи добре узрелите, не особено големите месести домати с плътна структура.

Най-добре е, ако са узрели на слънце, а не в оранжерия, тъй като узрелите на слънце домати имат по-ярко изразен аромат и вкус. Изберете домати, които са с гладка и чиста повърхност, без гнили места. Те трябва да са узрели, но не и прекалено презрели, без никакви петна.

Избирайте твърди домати. Подходящи са не само дребните домати тип Консерва, но дори доматчетата чери. От около 15 килограма пресни домати ще получите около килограм и половина сушени домати.

Преди да сушите доматите, трябва да ги измиете, да ги нарежете на филийки и да изчистите семките и преградите в тях и според предпочитанията да ги обелите или да не го правите. Обелените домати се сушат по-бързо, но необелените запазват формата си и имат по-пикантен вкус. Също така може да изсушите домати и без да премахвате семките.

Можете да разрязвате доматите не само на филийки, но също така на половинки или четвъртинки. За сушенето на доматите ще ви трябват също така розмарин, риган и босилек, а за по-наситен аромат добавете черен пипер, лют червен пипер, кориандър и джинджифил. Добре е подправките да се счукат в хаванче преди да ги добавите в зехтин, с който ще залеете сушените домати. Можете да добавите също така нарязан на ситно чесън в зехтина.

Сушени домати

За сушенето на доматите ще ви трябва морска сол. Но тя е необходима само ако сушите доматите на слънце. На въздух доматите се нареждат в намазано с мазнина сито, което се покрива с марля. Доматите се обръщат два пъти на ден и след около седмица са готови. През нощта се внасят в помещение.

Във фурната сол не ви трябва. Във фурната е най-добре да наредите доматите върху намазана с мазнина хартия за печене. При температура 100 градуса във фурната доматите ще се изсушат за десетина часа. Доматите трябва да се изсушат, а не да се изпекат. Може от време на време да отваряте вратата на фурната и да я оставяте полуотворена, като първите няколко часа не е добре изобщо да я отваряте.

След като изстинат, готовите сушени домати се слагат в голям буркан и се заливат със зехтин с подправки.

Прочети също:

- как се консервират домати в буркани;

- как се прави доматен сок;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Албена Асенова
Чудесна рецепта,която може да замени консервирането на домати в буркани.
1
0
доматито
доматито
05.05.2015 22:12
става хубаво доматито
0
0
сиб
сиб
12.09.2013 12:25
Благодаря за рецептата. Миналата година суших домати във фурната - малко ми поомирисаха къщата де. На 90 градуса - за около 10 часа станаха.не съм ги чистила от семките, но за гевезлък на част от тях махнах люспите - повече ми харесват без люспи. Но и с люспи стават, разбира се. Много удобен начин за съхранение на домати за готвене.
Бих пробвала и сушене на слънце, но ако може някой да обясни за солта - наръсва се върху доматите, така ли да разбирам? Или те се сушат върху нея.
1
1
ПЕНКА
ПЕНКА
15.08.2013 15:22
ДОМАТИТО
2
3
Vaccheria
Vaccheria
25.06.2013 22:45
При температура 100 градуса във фурната доматите няма да се изсушат, а ще се изпекат. За сушенето температурата не трябва да превишава 43 градуса, най-много първите 2 часа да е на 50-60 градуса.
6
4
Марияна Цвяткова
Марияна Цвяткова
04.06.2013 19:28
Морската сол се използва за поръсване на доматито след като сте го нарязали и наредили върху скарата за сушене.Аз си правя всяка година по 2-3 бурканчета,като всяко е с различна подправка-босилек с люта чушка,риган с чесън и различни други комбинации.Аз специално не винаги ръся с морска сол,използвала съм и обикновената сол-в по голямо количество и пак става хубаво доматито.
2
0
Даниела
Даниела
12.10.2014 19:58
"Доматито" на какъв точно език е???
9
0
Златина
Златина
16.11.2012 12:54
Здравейте, много ми харесва тази статия, само не разбрах къде се прилага едрата сол когато избирам естественото сушене на доматите?
6
1