Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За какво са полезни зърната от чиа

За какво са полезни зърната от чиа

Зърна от чия

Семената от чиа са били познати и са били широко използвани от инките и ацтеките. Те са били популярни и са се смятали за толкова полезни, че дори са били по-търсени от златото.

При маите чиата дори е заемала почетно място в някои от техните церемонии. Но какво представляват тези семена наречени чиа и действително ли са толкова полезни, колкото се е смятало от различни народи в миналото?

Чиа това са малки и твърди семена, които растат на растение, което много прилича на градински чай. В наши дни най-често може да се срещне в Гватемала или Мексико.

Растението стига до височина най-много метър и образува цветчета, като накрая на цвета има гроздове, които са образувани от тези малки семена.

Всъщност от цялото растение семенцата са най-използвани и носят най-много полезни вещества на организма. Семената от чиа могат да бъдат съхранявани дълго време, без да гранясат или по някакъв начин да променят вкуса си. Но какво съдържат и защо са толкова полезни?

Изключително богати са на фибри , натрий , фосфор , манган, цинк, желязо, на калций, на омега 3-мастни киселини, в сравнение с боровинките, тези семенца имат много по-големи антиоксидантни свойства.

Зърна от чия и ленено семе

Заради високото съдържание на тези вещества, чиа са изключително подходящи при различни хранителни режими и могат да ни влязат в употреба, ако искаме да отслабнем – съдържат толкова много фибри, че могат да ни осигурят почти 40 % от необходимата дневна доза.

Освен това нормализират и показанията на кръвната захар, холестерола, както и регулират течността в организма ни, подобрява значително работата на стомашно-чревния тракт, спомага за детоксикацията на организма, не съдържат глутен.

Употребата на чиа семена ще подобри тонуса ни значително и едновременно с това ще ни помогне в борбата с излишните килограми.

Можете да си купите чиа семена в био магазините или щандовете за биопродукти в големите търговски вериги. Най-добре съхранявайте на тъмно, в керамичен или пък стъклен буркан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest