Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»За ползите от листата от смокиня

За ползите от листата от смокиня

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Смокини и смокинови листа

Смокинята у нас е обичан плод, но явно все още не сме опознали лечебните му свойства и в частност тези, на неговите листа. Освен за прикриване на голи тела в картините, за малцина от нас е известно, че те въобще имат някакво друго предназначение. В действителност от листата има дори по-значителна полза, отколкото от плодовете.

Смокини при диабет

Чай или екстракт от смокинови листа намаляват нивото на инсулина, който се изисква от организма. Така нуждата от инжектирането му се понижава, което е в огромна полза на болния от диабет.

Понижаване на триглицеридите - опасни мазнини в кръвта

Тези мазнини, произведени в голямо количество, поставят човек в риск от сърдечни заболявания и затлъстяване. Чаят от смокинови листа или дори приемат им в сурово състояние, е в състояние да понижи този индекс.

Смокинови листа срещу бронхит; болест на Бюргер (запушване на кръвоносните съдове)

Освен всички други свойства, чаят от смокинови листа може е ефикасно средство срещу бронхит и астма, както и при болест на Бюргер.

Смокинови листа срещу язва

Популярен лек за язва е дъвченето и гълтането на смокинови листа.

Смокинови листа срещу циреи

Отвара от смокинови листа е блестящ начин да се отървете от неприятен цирей, или дори за подкожни пъпки и нечистоти. Прилага се като компрес.

Смокините като антиоксидант

Листата от смокиня, приемани често, служат като естествен антиоксидант.

Калций и калий

Смокини

След портокала, смокинята, както и нейните листа под всякаква форма, съдържат максимално количество калций. Калият пък почти при всеки е недостатъчен, а в листата се съдържа. Калият помага при регулиране на кръвното налягане.

Фибри

Добра новина за дамите, обръщащи непрестанно внимание на всяка погълната калория е, че листата от смокиня са едни от най-богатите на фибри храни. Поради това имат отслабващ ефект.

Смокинови листа с кулинарията

Въпреки че са годни за консумация, листата от смокиня се използват само като ароматен акцент в готварството и то главно в средиземноморската кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
523
424
315
27
10
Дай твоята оценка:

Коментари (15)

Изпрати
Vaccheria
Vaccheria
03.05.2013 21:47
Казват, че листата от смокиня могат да изгорят кожата. Как тогава се ядат в сурово състояние?
5
0
Ирена
Ирена
11.06.2015 16:21
Както глухарчето - и то съдържа млечице, което изгаря брадавици и кокоши тръни, но накиснати във вода листата му стават прекрасна салата!
0
0
сиси
сиси
01.05.2013 10:39
помага и при така наречена магарешка кашлица,чай от едно изсушено смокиново листо се вари в един литър вода,прецежда се и се пие
1
0
Мария Малинова
Мария Малинова
05.04.2013 10:01
Може ли да публикувате малко повече информация за начините на употреба
1
0
Димитрина
Димитрина
05.04.2013 09:48
Листа от смокиня при растроиство В 1 ч чаша вода се вари 1 смокиново листо до светло зелено се изпива половината ако не спре пиете и другата половина Може и със сухи листа през зимата
4
0
Ели
Ели
05.04.2013 00:24
Може ли да публикувате малко повече информация за начините на употреба на листата. Чай - ок, но колко листа на какво количество вода и колко време се запарва, за язва - колко листа колко пъти на ден и подобни детайли. Иначе статията става трудно приложима :)
16
0