Наденица от конско

Мариноване и готвене на конско месо

През последните години консумацията на конско месо значително нараства. То е високо ценено в Азия и Европа, а италианците са най-големите потребители на конско месо сред европейците. Дори световно известния италиански колбас „Мортадела“ може да се намери, произведен от конско месо.

Конското месо е едно от най-чистите меса. То е с много ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини. Богато е на фолиева киселина, креатин, цинк и витамин В12. В него се съдържа дори повече желязо , отколкото в спанака. Редица лекари го препоръчват на хора, които трябва да спазват диети, да избягват мазни храни или страдат от анемия. Конското месо може да се приготви под различна форма – на пържоли, кайма за кюфтета, луканки.

Мариноване и готвене на конско месо

Тъй като конското месо е малко по-сухо, се препоръчва преди да се приготви, то да се накисне в марината, благодарение на която да стане още по-крехко, сочно и апетитно.

Марината I вид - Първата марината за конско съдържа бяло вино, мед, сол и 2 с.л. бира. Преди поставянето в маринатата, месото се обработва с чукче, за да се получи по-тънко филе и се осолява двустранно. Престоява така възможно повече време.

Марината II вид – смесват се 1 ч.ч. балсамов оцет, 1-2 ч.ч. зехтин и различни подправки по 1 ч.л. /мащерка, градински чай, индийско орехче, хвойна, черен и червен пипер, розмарин/.

Измитото и подсушено конско месо се нарязва и се облива с маринатата. Колкото повече време престои, толкова по-ароматно става, но като цяло от 12 до 24 часа са напълно достатъчни.

След това се приготвя на скара, а най-накрая се завива с фолио за около 10 минути, за да се отпусне напълно.

Марината на конско месо

Марината III вид – тя е много лесна. Месото се маринова с подходящо количество соев сос и престоява няколко часа.

Следващата марината, която ще предложим на вашето внимание, е е предизвикателство за баш-майсторите, но за сметка на това резултатът е чудесен.

Необходими продукти: около 1, 500 г конско месо, сол, черен пипер, 1 домат, 1 връзка магданоз, дафинови листа, няколко скилидки чесън, 1 морков, мащерка, карамфил, олио, няколко глави лук, 1, 5 л червено вино и 1 чаша бяло сухо вино. Месото се поръсва със сол и черен пипер, престоява два часа в хладилник. Маринатата се приготвя по следния начин – нарязват се чесъна, лука, моркова и доматите. Добавят се подправките и накрая месото се залива с вината. Престоява така три дни в хладилника.

Друга много подходяща марината за конското съдържа горчица. Месото се нарязва, посипва се с пипер и сол, намазва се с горчица и се оставя да престои около час в хладилника.

Конското месо се приготвя много лесно в плик. Конските пържоли се намазват обилно с олио и се поставят в плик за печене. Слагат се различни подправки – кимион, мащерка, черен пипер. В плика се налива вода и се пече около 60 минути. За този начин на приготвяне не е необходима марината.

Пастърма от конско месо

Оказва се, че конското месо е използвано и в едни от най-вкусните пастърми. Месото трябва да бъде напълно изчистено – без хрущяли, сухожилия и кости. В подходящ съд се нареждат ред месо, ред морска сол и се продължава така до изчерпване на количествата. Накрая се завършва със солта. Престоява така между 5 дни и 1 седмица. След това месото се изважда от солта и се изкисва със студена вода за около 6 часа, но водата се сменя на всеки час. Месото се подсушава много добре и се натрива със смес от бяло вино и различни подправки. Следва периода на сушене, който трае няколко седмици.

5 3
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати