Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ин и Ян храни и тяхното равновесие

Ин и Ян храни и тяхното равновесие

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Ин и Ян храни и тяхното равновесие

Според китайските вярвания храните имат качествата на Ин и Ян. Смята се, че ако се храните само с ян-храни или само с ин-храни, здравето ви ще бъде увредено. Това според китайските вярвания се получава, защото се нарушава равновесието на Ин и Ян в организма.

Не съществуват продукти, които са изцяло Ян или Ин, просто Ин или Ян преобладават в тях. При хранене е добре хармонично да съчетавате Ин и Ян продуктите.

Нито една от енергиите не трябва да е прекалено малко или прекалено силно изразена. Затова е добре да знаете кои продукти са с Ин качества и кои – с Ян качества, за да сте наясно как да ги съчетавате.

Вижте разпределението им в основните хранителни групи в следните редове.

1. Зърнени продукти

От зърнените продукти с качества на Ин са овес, ечемик, ръж, царевица, а с качествата на енергията Ян са ориз, пшеница и елда.

2. Зеленчуци

Зеленчуци за Ин храна

От зеленчуците с Ин качества имат патладжани, домати, картофи, чушки, бобови изделия, краставици, аспержи, артишок, зеле, тиквички, гъби, грах, цвекло, целина и чесън.

С Ян качества се отличават следните зеленчуци: зелени листни зеленчуци, моркови, тиква, ряпа, лук, салати, репички.

3. Млечни храни

Ин продукти от млечната гама са изварата, маслото, сметаната, млякото, топените сирена, маргаринът и сирена с основа от извара. Твърдите сирена и сиренето от овче мляко са Ян продукти.

4. Риба

Ин енергия имат щуката, калкан, пъстърва, змиорките, раци и стриди. Сомът, както и скаридите, сьомгата, хайверът, риба тон и сардините са с Ян енергия.

5. Месо

Ин и Ян храни

С Ин енергия са свинско, телешко, агнешко и овнешко, заешко и жълтъците, а с Ян енергия са пилешко, патешко, пуешко и белтъкът, както и телешкото месо и месото дивите птици.

6. Плодове

Ин плодове са банани, фурми, сини сливи, портокали, ананас, лимон, манго, круши, грозде, диня, праскови. Ян плодове са ягодите и ябълките, както и кората на динята, която може да се използва във вид на сладко от динени кори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest