сряда, 1 октомври

Полезни свойства на печената тиква

Печена тиква
3 от 10 Гласа

Печената тиква притежава много полезни свойства, които помагат на човек да поддържа здравето си в перфектно състояние, съдържа нужните на организма аминокиселини и витамини.

Съдържащият се в тиквата витамин Е, активно стимулира функциите на половите жлези, а също така подмладява организма, предпазвайки го от преждевременно стареене.

Ползата от тиквата е огромна, тъй като в нея се съдържат едни от най-важните микроелементи, към които се отнасят магнезий, калий, калций, фосфор и натрий.

В този природен дар има голямо количество витамин А, С, витамини от група В - В1, В2, В12, както и витамин РР. Един от най-ценните витамини, съдържащи се в тиквата, е витамин К, който практически липсва в останалите плодове и зеленчуци.

Липсата на този витамин предизвиква кръвотечения от носа, венците и най-лошото – във вътрешните органи. Всичко това прави тиквата незаменим продукт.

Печена тиква със сушени плодове

Тиквата е изключително полезна при кожни заболявания и за профилактика на зрителни разстройства като кокоша слепота. Присъствието на витамини от група В в тиквата помага при заболявания на нервната система.

Високото съдържание на калий предотвратява сърдечни и съдови заболявания. За да се запазят максималните количества полезни вещества в тиквата тя не трябва да се вари, а да се пече.

Ползата от оранжевото чудо се проявява само при правилно приготвяне на тиквата. Консумирането на печена тиква спомага за изхвърлянето на шлаките и натриевите соли от организма, също така се наблюдава силно изразен разхлабващ и диуретичен ефект.

Печена тиква с подправки

Това е изключително полезно свойство на тиквата, особено за хора, които страдат от излишни килограми. Печената тиква е незаменима и при заболявания на сърдечно-съдовата система.

При заболявания на стомаха и стомашно-чревния тракт тиквата се препоръчва да се яде само печена. Вкусната печена тиква, освен че е изключително полезна, съдържа нищожно количество калории, което я прави незаменима при диети или за хора, които се притесняват за натрупване на излишни килограми.

Това е вкусен и полезен десерт за деца от различни възрасти. Украсявайте парчетата тиква с желирани бонбони, за да научите малчуганите да хапват тиква с удоволствие.

Отзиви (1)

  • 0
    0
    Отговор
    веска минчева

    2013-10-21, Оценка 5 от 5 за Полезни свойства на печената тиква

    много е вкусна и здравословна

На въпросната страница е публикуван материал на тема Полезни свойства на печената тиква. Ако имаш въпрос или смяташ, че предоставената информация не е по статията Полезни свойства на печената тиква, можеш да се свържеш с нас от формата за контакти и ние ще редактираме/разширим публикацията.