понеделник, 3 август

Деца вегетарианци - ползи и вреди

Деца вегетарианци
3.4 от 5 Гласа

Още интересни теми

Избрано

Има много родители, които не разрешават на собствените си деца да консумират месо, само защото те самите са се отказали от него.

Според специалистите този подход е доста грешен и може да се отрази сериозно върху растежа и развитието на хлапетата.

Възрастният организъм, който е израснал с месо, вече е достатъчно оформен, за да може да си позволи да живее и без незаменимите белтъчини и аминокиселини, които се съдържат в месото. И въпреки това често се случва вегетарианците да се чувстват постоянно вяли и без тонус, защото организмът им не получава необходимите ценни вещества.

Родители, които са отказали месото поради каквито и да е съображения, не бива да налагат принципите си и върху децата си.

Детският организъм има голяма нужда от белтъчини, тъй като те са строителен материал за всичките му системи и органи.

Незаменимите белтъчини и аминокиселини, които се намират в месото, могат да се открият и в зърнените храни като боб и леща, но в много по-малки количества. А и кое дете ще предпочете да изяде една купа боб вместо да хапне ароматно, току-що свалено от скарата кебапче?

Има теория, според която децата могат да се справят и без месо, която е като спасителна сламка за родителите -вегетарианци, решени да направят от детето си свое подобие във всяко отношение.

Хранене на детето

Родителите обаче не бива да са егоисти и да налагат собствените си хранителни принципи и на детето си, още повече, ако самите те са израснали, хранени с месо и месни продукти.

Още по-пагубно за детското здраве е, ако родителите стигнат до крайности и не му разрешават да се храни с яйца и млечни продукти, които са от изключителна важност за детския организъм.

Обикновено такива деца имат проблеми в развитието, както физическото, така и умственото, тъй като вегетарианското меню не е в състояние да покрие нуждите на растящия организъм, а само да го поддържа.

Често такива деца остават по-дребни от връстниците си. Единственият им изход в повечето случаи е да се тъпчат с луканка по време на гостуването си при баби и дядовци, освен ако и те самите не са вегетарианци.

Колкото до ползите от това едно дете да е вегетарианец, те се изразяват само в това, че то консумира повече зеленчуци и плодове от връстниците си. Но ако плодовете и зеленчуците са пълни с пестициди, ефектът изобщо не е добър.

 • Google+
 • Pinterest

Отзиви (5)

 • 1
  0
  Отговор
  Дани

  2014-08-26, Оценка 1 от 5 за Деца вегетарианци - ползи и вреди

  Изключително глупава статия. Личното мнение на някой, неподкрепено с нищо друго освен с неточна информация, ограничена мисъл и много празно за запълване в интелектуален план.
 • 5
  0
  Отговор
  Теди

  2013-03-31, Оценка 3 от 5 за Деца вегетарианци - ползи и вреди

  Плодовете и зеленчуците били пълни с пестициди, но иначе гореспоменатите кебапчета и луканки са така чисти и полезни продукти че нямам думи! Тази статия все едно я е писал производител на месо - с присъщите убеждения и интелигентност
 • 6
  0
  Отговор
  Marina

  2012-12-30, Оценка 3 от 5 за Деца вегетарианци - ползи и вреди

  Трудно ми е да повярвам, че подобна статия е публикувана. Изключително неточна...
 • 4
  0
  Отговор
  Снежана Асенова

  2012-12-11, Оценка 3 от 5 за Деца вегетарианци - ползи и вреди

  Аз съм за хранене без месо и е време да променим начина на`
  хранене и на големи и малки `за да оцелеем
 • 4
  0
  Отговор
  Анонимен

  2012-12-01, Оценка 3 от 5 за Деца вегетарианци - ползи и вреди

  Изобщо не е вярно това! По принцип не трябва да се яде месо, но много хора не го осъзнават! Полезно е да не ядат децата, а не да ядат! Има родители, които карат децата си да ядат месо, а те самите не искат по собствено желание, ето това е егоизъм, да не оставяш избор! Всички, които подканват яденето на месо, са същите като банкерите - тровят живота на хората и им пълнят главите с измислени теории.

В текущата страница е публикуван материал на тема Деца вегетарианци - ползи и вреди. Ако имаш въпрос или смяташ, че предоставената информация не отговоря на заглавието Деца вегетарианци - ползи и вреди, би могъл да се обърнеш към екипа ни от линка за контакти и ние ще редактираме/разширим публикацията.