Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Употреба на кокосово мляко в кулинарията

Употреба на кокосово мляко в кулинарията

AdminAdmin
Администратор
95442k
Рецепти с кокосово мляко

Тази тропическа течност е изпълнена с множество полезни свойства. Само в ½ литър се съдържат 58 милиграма калций, 48 милиграма фософор, 60 милиграма магнезий и 600 калий. Целият този здравословен микс само с 48 калории!

Също така кокосовото мляко изобилства от витамини – С, В6, рибофлавин и тиамин, както и безценните за храносмилателната система и сърцето фибри. С всичките си ценни съставки млякото от кокос се превръща в неизменна част от диетата ни.

Със своите минерали тропическата напитка редуцира солния дисбаланс в организма, който е основният виновник за високото кръвно налягане. Консумирането на кокосово мляко горещо се препоръчва след тренировка или тежки физически дейности, когато организмът има нужда от презареждане.

Едва ли знаете, че кокосовото мляко съдържа много по-голяма концентрация на мазнини от краве мляко. То е с масленост между 17 и 22%. Добрата новина е, че от него не се пълнее, дори напротив – поради липсата на холестерол в състава му. Чаша кокосово мляко съдържа по-малко калории дори от портокаловия сок и стимулира метаболизма в организма.

Друг плюс в полза на тази напитка е, че е мощен антиоксидант и ще ви помогне в борбата с вирусите. Контролира нивото на кръвната захар, спомага за лечението на бъбречни проблеми, дори е спрягана за противник на рака.

Последните изследвания сочат, че екзотичната напитка може да бъде добър заместител на изкуственото мляко за бебета. Според учени, то има в състава си лауринова киселина, която се съдържа и в майчината кърма.

Но стига сме хвалили безспорно полезните съставки на кокосовото мляко, нека ви представим няколко рецепти, в които може да се включи:

Пиле с кокосово мляко

Млякото от кокосов орех е фундаментална съставка в азиатската, африканската, индийската, индонезийската и южноамериканската кухня. Широко се използва при приготвянето на супи, сосове, ястия и десерти.

Риба с кокосово мляко

Приготвя се за 20 минути. Първо, загрейте фурната до 200 градуса. Сложете две филета бяла риба в пликче за печене. Добавете към тях 200 мл. кокосово мляко, сока и настърганата кора от 1 лайм (или лимон). Прибавете към тях подправка за риба и нарязана на ситно люта чушка. Запечатайте плика и печете 20 минути. Бързо, лесно, вкусно и полезно.

Пилешко с канела, джинджифил и кокосово мляко

Тази рецепта е от съкровищницата индийската кухня. 6 пилешки бутчета се запържват до златисто. След като са готови, извадете ги от тигана и на тяхно място за кратко запържете 1 глава нарязан лук, 1 нарязана на ситно червена люта чушка, 1 чаена лъжичка канела и 1 чаена лъжичка джиндижил. Сложете обратно пилешкото в тигана заедно с 200 грама ситни пролетни картофи, 400 милилитра кокосово мляко и 150 милилитра бульон. Оставете на котлона, докато картофите не се сварят.

Тиквена супа с мента и кокосово мляко

½ килограм тиква се нарязва на кубчета и се сварява. Пасирайте я с 200 грама захар, докато не е изстинала. Добавете 200 милилитра кокосово мляко, 200 милилитра прясно мляко, пакетче ванилия и настърганата кора от 1 лайм (ако нямате лайм и лимон върши работа). Преди да поднесете нарежете на ситно мента и поръсете за разкош. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лилия
Лилия
16.06.2013 14:03
Да попитам кокосовото мляко гъсто ли е? Аз си купих кутия, на която пише мляко и като я отворих вътре беше гъсто като масло? Тези рецепти стават ли с това мляко, то не се излива, а трябва с лъжица да се загребва?
1
0
Иван Иванов
Иван Иванов
12.12.2015 15:30
Да ,просто трябва да го затоплиш . Да ти е сладко !!!
3
0