Традициите на руската кухня

Руски пирог

За да опознаеш една страна, трябва да я разгледаш, да видиш красотата и очарованието на природата й, както и да се запознаеш с нейната кухня. Русия е прекрасно място, място където всеки може да намери по нещо за себе си най-вече в кулинарно отношение.

В руската кухня се предлагат много вкусни ястия, които не се приготвят лесно и бързо, но опитвайки крайния резултат разбираш, че си заслужава. У нас руската кухня е позната, но се знаят само няколко основни неща като борш, пелмени и небезизвестната руска салата, а има и още доста интересни предложения, които се смятат за традиционни и които си заслужават да бъдат опитани.

Руски борш

Боршът, за онези които не знаят, е супа, която руснаците много обичат и си приготвят доста често. Той може да бъде с месо или без, сервира се много топъл или студен – вариантите са много, а вкусът е доста сладникав, най-вече заради червеното цвекло, което се добавя. Най-често се сервира с ръжен хляб и сметана. Основното му съдържание е цвекло, а допълнението със сметана придава много приятен вкус.

Пелмени

Традиционна е и супата, която се нарича щи – тя съдържа някакъв месен бульон, може и зеленчуков. През пролетта се приготвя със спанак или киселец и отново се сервира с лъжица сметана.

Много разпространена в Русия е рибата – тя се приготвя по най-различни начини – пържена, на скара, печена на фурна, под формата на супа, на пара. Много често се използва и за пълнеж на пирожки. Всъщност в традиционната руска кухня се набляга основно на ястия с месо, зърнени храни и зеленчуци, които се готвят доста продължително. Пелмените безспорно са част от традиционната руска кухня – представляват кнедли, които са пълнени с месо и подправки.

Руска салата

Блините и пирогите са тестени изделия, които са много обичани и присъстват на почти всяко хранене на трапезата – те могат да се направят по най-различни начини с най-различни плънки.

Небезизвестното у нас „Пиле Киев” е част от руската кулинария, въпреки че не е измислено от руснак. Представлява пилешко месо под формата на руло залято с гъбен сос. Много популярни в Русия са и сосовете, като най-често се похапва гъбеният.

Основни руски десерти са кисел, пряники, краваи, а ако искате да опитате традиционна руска напитка поискайте да ви сервират морс, квас, медовина. Не бива да забравяме сгущьонката, която представлява кондензирано мляко, както и типичния руски сладолед, който е изключително вкусен и различен от този в България.

Руски пайове

Не можем да пропуснем и руската водка, която е също част от традиционната трапеза на руснаците. Когато се пие водка, тя се налива в мънички чашки, които се наричат „рюмчики”. Във водката не се добавя лед, но пък за сметка на това се сервира добре охладена, налива се в малките рюмчики и се изпива на екс.

Няколко неща са задължителни за руската традиционна кухня и начин на хранене и сервиране – задължително ви се поднася супа или някаква чорба, към нея винаги има аперитив, най-често водка и не на последно място много настроение и приятни преживявания. Ако пожелаете да опознаете руската култура, традициите им в кулинарно отношение, там ще ви приемат с отворени обятия.

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати