Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Особености на мароканската кухня

Особености на мароканската кухня

Марокански кускус

Храната е добър начин да опознаеш даден народ и затова нека навлезем по-дълбоко в кулинарните традиции на Мароко. Чрез ястията на тази кухня можеш да усетиш и белега на историята. Това е така, защото мароканците са запазили традициите на своята кухня от самото й начало до наши дни. Като цяло мароканската кухня може да се определи с няколко думи – интересна, ароматна леко пикантна, лесна.

Едни от най-известните и характерни за Мароко ястия са приготвени с кускус – той е основен и много често използван продукт. Да започнем с най-популярните солени гозби – част от традицията на мароканската кухня.

"Таам о с’мен" е вид кускус, който най-често се сервира с фурми и мляко. „Харира” е традиционна мароканска супа, която се сервира след края на Рамазана и се консумира заедно с различни видове сладки. Често се използва и вместо основно ястие.

„Мрузия” е много обичано и известно мароканско ястие, което се приготвя с рагу сготвено в глинен съд. Ако ви се похапва изпечено на жар агнешко, трябва да поискате да ви сервират „мешуи” – докато агнето се пече, през цялото време се облива с масло и подсолена вода и накрая се поръсва с кимион. Сервира се топло.

Ориз по мартокански

Ако ви поднесат „бакбука” имайте предвид, че похапвате дреболии с ориз, които са обвити в черва и са под формата на кюфтета. Това са част от основните традиционни ястия. В Мароко изключително много се използват подправки, похапва се най-вече агнешко и овнешко месо.

Десертите си мароканците обикновено не приготвят, тоест ядат плодове, пресни и сушени. Има обаче няколко изключения, които също за навлезли в традиционната мароканска кухня. "Чебакия” представляват банички.

Агнешко по мароканска рецепта

Правят се от тесто, в което се слага мед, а в самата плънка има сусам и анасонов пълнеж. Понякога се добавят канела и ядки. Друг характерен десерт е „кааб ел гзал” – тесто с бадеми и захар.

Напитката, която е част от традиционната им кухня е чаят от мента. Той се пие задължително в мънички чашки, към които е добавено и свежо ментово листо. Традицията повелява чаят да се налива от високо, за да се образуват мехурчета в чашката. Пие се задължително горещ и се приготвя от зелен чай и мента.

Най-често използваните подправки в техните ястия са ким, кимион, лют пипер, джинджифил, канела, сусам, черен и червен пипер, гжела (черен сусам), зелен кориандър, босилек. Мароканците много обичат също мед, лимони и маслини.

Мароканският народ държи на домашно приготвената храна, към която освен много вкусове, подправки и различни продукти, има добавени и любов, и лично отношение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest