Пасаторът - верен помощник в готвенето

Разбиване на майонеза

Пасаторът е верен помощник в кухнята и в готвенето, особено ако искате да направите пюре или пък кремсупа. Полезният "бързак" доста ни помага в направата на вкусни сосове, като любимата ни майонеза например. Освен това пюрираните храни се усвояват по-лесно от организма и не затормозяват работата на храносмилателния тракт. Така че, ако все още нямате навика да се вихрите с пасатор над тенджерите, време е да го придобиете. За целта сме ви приготвили няколко идеални рецепти, които да ви пленят с вкуса си.

Пасирана супа от тиква и ябълки

Необходими продукти:

1 голяма глава лук - нарязана ситно, 1/2 чаена лъжичка стрита салвия, 2 супени лъжици олио, 400 мл. пилешки или зеленчуков бульон, 3/4 чаена чаша вода, 2 средно големи зелени ябълки - обелени и нарязани ситно, 330 гр, тиквено пюре (сварете и пасирайте предварително тиква), 1 чаена лъжичка смлян джинджифил, 1/2 чаена лъжичка сол, 1/2 чаена чаша обезмаслено прясно мляко.

Начин на приготвяне:

В широка тенджера запържете лука и салвията в маслото за 3 минути или докато омекнат. Добавете бульона, водата и ябълките и оставете всичко да заври. Намалете температурата на котлона, покрийте тенджерата и оставете сместа да къкри за 12 минути.

Пасирайте тиквата на пюре. Добавете я заедно с джинджифила и солта към сместа и оставете ястието да заври отново. След това го оставате да се готви на по-слаб огън за около 10 минути. Супичката трябва да изстине малко. Пасирайте я, докато стане напълно гладка и пюрирана. Върнете в тенджерата супата и добавете към нея млякото. Температурата трябва да е умерена, за да не заври сместа. Сервирайте кремсупата топла.

Кремсупа от аспержи и сирене

Пасирана крем-супа от аспержи със сирене „Бри”

Необходими продукти:

250 гр. пресни аспержи - нарязани на 5 сантиметрови резени, 1/2 чаена чаша масло - нарязано на кубчета, 1/4 чаена чаша брашно, 3 чаши пилешки или зеленчуков бульон, 1 ч.ч. сметана за разбиване, 1/2 чаена чаша бяло вино, 150 гр сирене Бри - с обелена кора.

Начин на приготвяне:

В широка тенджера запържете аспержите с масло, докато омекнат. Добавете брашното и разбърквайте, докато то се разнесе. Оставете сместа за около 2 минути, за да придобие брашното златисто кафяв цвят. Постепенно залейте с бульона, сметаната и виното (или с допълнителен бульон) аспержите. Оставете ги да заврат. Намалете температурата на котлона и оставете всичко да къкри за около 10-15 минути. След това пасирайте супата до получаването на гладка смес. Върнете я в тенджерата, добавете кубчетата Бри и изчакайте, докато те се разтопят.

Кремсупа от картофи

Ароматна крем-супа от картофи, подправена с бахар и сос „Уорчестър”

Необходими продукти:

1 глава лук - нарязана ситно, 1/2 чаена чаша нарязана целина, 1/4 чаена чаша нарязани моркови, 2 скилидки чесън - смлени, 2 супени лъжици нарязан пресен магданоз, 5 супени лъжици маргарин, 4 супени лъжици брашно, 1 и 1/2 чаена чаша пилешки бульон, 1 и 1/2 чаена чаша пълномаслено прясно мляко, 3 картофа - нарязани на филийки, 2 супени лъжици сос Уорчестър, 1 и 1/2 чаена лъжичка горчица на прах, 1 щипка смлян бахар, 3/4 чаена лъжичка целина - семена, 1/2 чаена лъжичка изсушена мащерка, 1/2 чаена лъжичка сол, 2 супени лъжици сухо бяло вино, 1/4 чаена лъжичка смлян лют червен пипер, 1/4 чаена лъжичка бульон на прах.

Начин на приготвяне:

Запържете лука, целината, морковите, чесъна и магданоза в мазнината, докато поомекнат, но не да покафенеят напълно. Изсипете брашното и продължавайте да готвите, като разбърквате в продължение на 2 минути. Добавете бульона бавно. След това сложете останалите продукти - млякото, картофите, соса „Уорчестър”, сухата горчица, бахара, семената от целина, мащерката, солта, бялото вино, лютия пипер и сухия бульон. Оставете ястието да къкри и да се сгъсти, като разбърквате често. Картофи се варят около 25 минути. След като ястието стане готово, го пасирайте. Сервирайте супата топла и декорирана с листенца магданоз.

Пюрирана супа от карфиол с пилешки бульон

Кремсупа от карфиол

Необходими продукти:

2 и 1/2 чаени чаши пилешки бульон, 1 глава карфиол, разделена на розички, сол и смлян черен пипер, 8 малки листа карфиол (или 2 големи листа-едро нарязани), 1/4 чаена лъжичка студено пресован зехтин.

Начин на приготвяне:

В малка тенджерка смесете пилешкия бульон и карфиола. Подправете със сол и черен пипер. Оставете да заври, след което намалете котлона и оставете бульона и карфиола да се готвят. Покрийте с капак тенджерата и варете около 20 минути. След като карфиолът омекне, пасирайте супата, докато придобие гладка консистенция.

Междувременно изпържете листата карфиол с масло, подправете ги със сол и черен пипер. Оставете ги, докато станат златисти и хрупкави - около 10 минути. Супата се сервира, като се декорира отгоре с пържените листенца.

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати