Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чай от хибискус значително намалява кръвното налягане

Чай от хибискус значително намалява кръвното налягане

AdminAdmin
Администратор
95442k
Чай от хибискус

Пиенето на чай от хибискус може значително да намали кръвното налягане сред хората с повишен риск от сърдечносъдови и бъбречни заболявания, сочи проучване, представено на годишната конференция на Американската Сърдечна Асоциация.

Високото кръвно налягане е опасно здравословно състояние, което утроява риска от сърдечна недостатъчност и е причина за 60% от всички инфаркти. Състоянието се среща много често в развития свят; един на трима души в Обединеното кралство страда от високо кръвно налягане.

Изследователят Даян Маккей и негови колеги са провели проучване сред 65 души на възраст между 30 и 70 години с нива на високо кръвно налягане, които ги поставят в повишен риск от заболяване на бъбреците, сърдечен удар и инсулт. Участниците в проучването е трябвало да пият чай от хибискус или плацебо три пъти на ден в продължение на шест седмици.

Инфаркт

В края на проучването нивата на кръвното налягане са спаднали средно със 7.2% в групата на пиещите хибискус, в сравнение със само 1.3% в плацебо групата. Някои от пациентите в групата на чая от хибискус имали всъщност 13.2% спад на кръвното налягане.

„Хибискусът е най-обещаващата билка за лечение на кръвното налягане”, казва експертът по алтернативна медицина Андрю Уел. "Проучвания са установили, че хората, които пият две чаши чай от хибискус дневно в продължение на четири седмици, са понижили тяхното кръвно налягане с 12% - резултати, подобни на тези за обикновеното лечение на кръвното налягане."

Хибискус

Учените не са наясно точно какви съединения в хибискуса допринасят за неговото защитно действие, но за тези цветя се знае, че съдържат химикали, известни като anthocyanins (антоцианини), които подобряват функционирането на кръвоносните съдове и укрепват протеина колаген, който помага да се създаде структурата на клетките и тъканите, включително и кръвоносните съдове.

За антоцианините и други компоненти на чая от хибискус също се знае, че функционират като антиоксиданти, прочистват организма от опасните свободни радикали, които са свързани с болест на сърцето, рак и симптомите на стареене.

Напитките, направени или овкусени от цветовете на хибискус, са много популярни в Африка, Азия и Карибските страни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest