Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни предложения с тофу

Вкусни предложения с тофу

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Ястия с тофу

С помощта на тофу може да се приготвят много вкусни ястия, супи и дори десерти. Вкусно ястие представлява тофу с чесън и джинджифил.

Необходими продукти: 1 килограм тофу, 3 супени лъжици олио, 2 чаени лъжички ситно нарязан чесън, 2 чаени лъжички настърган корен от джинджифил, 1 лимон, 1 супена лъжица соев сос.

Олиото се загрява на среден огън в дълбок тиган. Добавя се чесънът и джинджифилът и се запържват една минута. Добавя се тофуто, нарязано на кубчета, и соевият сос. Разбърква се, похлупва се с капак и се задушава на бавен огън половин час. При сервиране се полива с лимонов сок.

Китайската супа с тофу и скариди е интересно допълнение към обяда или вечерята.

Шоколадов мус с тофу

Необходими продукти: 1 супена лъжица олио, 2 скилидки чесън, нарязани на ситно, 1 сантиметър корен от джинджифил, нарязан на ситно, 200 грама скариди, 1 литър пилешки бульон, 300 грама тофу, нарязано на кубчета, 100 грама консервиран или замразен грах, сол и черен пипер на вкус, 1 супена лъжица брашно.

Олиото се загрява в голяма тенджера на силен огън. За около минута се задушават в мазнината джинджифилът и чесънът. Добавят се скаридите и се запържват до готовност. Изваждат се и се оставят в отделна купа. В тенджерата се налива пилешкият бульон.

Огънят се намалява, добавят се тофу и грах, сол и черен пипер и се оставя да кипне. Добавя се размитото в малко вода брашно, което може предварително да се запече на сух тиган без мазнина.

Добавя се в супата и се разбърква, докато не се сгъсти, но не повече от две минути. Добавят се скаридите и супата се сервира. При желание може да се добави лимонов сок при сервирането.

Шоколадовият мус от тофу е подходящ за вегетарианци и за хора, които имат алергия към яйца, мляко или глутен.

Необходими продукти: 1 чаена чаша начупен на малки парченца натурален шоколад, 2 супени лъжици вода, 900 грама тофу, 50 милилитра соево мляко, 1 супена лъжица ванилова захар.

Шоколадът се разтопява на водна баня. Тофуто се смесва с шоколада в блендер, добавят се млякото и ваниловата захар. Разпределя се в купички и се оставя в хладилника за един час да се стегне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest