Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Тайната на крехкото овнешко месо

Тайната на крехкото овнешко месо

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Овнешко бутче

Овнешкото месо е най-вкусно, ако е от животно на не повече от три години. То се отличава със светло-червения си цвят, мазнината е плътна и бяла. Месото от старо животно е тъмночервено, с жълта мазнина.

Ако мазнината е жълта, тя трябва да се отстрани, защото миризмата й не е приятна. Овнешкото месо става крехко и вкусно, ако се маринова 2 дни преди да се яде.

Може и просто да залеете месото с кисело мляко така, че да го покрие цялото, и да го оставите да престои в хладилник две денонощия.

Може също така да залеете месото с оцет и да добавите подправки по избор и да го оставите за два дни. Това ще премахне специфичния му аромат, който не е приятен за повечето хора.

Ако ще варите месото, подходящи са плешките и гърдите, а ако го печете или задушавате – задните бутове, филето, плешката.

Ако сте любители на екзотичните ястия, пригответе овнешкото месо така, както го приготвят в Близкия Изток – ароматизирано с екзотични подправки и сварено с добавка от сушени кайсии и фурми.

Средиземноморските рецепти за овнешко месо предвиждат използването на зехтин, червено вино, домати и чесън. Жителите на северните страни приготвят овнешкото с картофи, моркови и целина.

Овнешко месо с картофи

Овнешкото месо става много сочно, ако не го препържите или препечете. С него добре се съчетават чубрица, майорана и риган, розмарин и копър.

Колкото по-продължително готвите месото, толкова по-сухо и по-жилаво ще става то. За да не става много мазно овнешкото месо, преди готвенето задължително се отстранява мазнината. При готвене тя лесно прониква в месото и то става много мазно. Ако все пак се усеща мазнина, тя може да бъде неутрализирана с подправка като мента.

Овнешкото месо върви с червено вино. Освен мазнината, от овнешкото месо трябва да се махнат и ципите преди да се готви. Най-лесният начин за приготвяне на овнешкото месо е печенето. Месото се почиства от мазнините и ципата и се правят разрези. В тях се слагат парченца морков и скилидки чесън.

Месото се натърква със сол и подправки и се слага в намазана с мазнина тава, около него се нареждат изчистени моркови и нарязана на филийки глава целина. Налива се половин чаша сухо вино, разредено с малко вода.

Тавата се покрива с фолио и се поставя в гореща фурна. Пече се два часа на 200 градуса. Когато месото е готово, фолиото се маха и месото се пече още 15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest