Празнично меню за трапезата на Нова година

Нова година

За празничната новогодишна трапеза пригответе наистина изненадващи с вкуса и вида си ястия, които да се запомнят от гостите ви.

Като начало поднесете средиземноморска салата с език и тапенада. За 8 порции са необходими 1 авокадо, половин чаша ориз, 1 глава лук, 1 телешки език, 2 домата, 1 морков, 2 марули. За соса тапенада трябват 2 скилидки чесън, 300 грама черни маслини без костилки, 1 супена лъжица ром, 1 супена лъжица каперси, 150 милилитра зехтин, сол, 2 шепи маслини за украса.

Лукът и морковът се почистват, езикът се измива и се слага в тенджера с вода. Щом кипне, се маха пяната и се добавят морковът и лукът. Вари се два часа и половина и се посолява 15 минути преди края на варенето.

Приготвя се сосът тапенада, като се чисти чесънът, нарязва се наситно и се добавят маслините, чесънът и каперсите. Всичко се пасира. Добавя се на тънка струйка зехтинът и ромът. Разбърква се и се оставя в хладилника.

Оризът се измива и се сварява с една чаша вода. Свареният език се измива със студена вода и се маха кожата, след това се нарязва на кубчета.

Зелената салата се измива и се нарязва на ситно. Доматите се нарязват на кубчета, авокадото се бели, костилката се маха и се реже на кубчета.

Пилешко с рокфор

Във високи стъклени чаши се редят един слой маруля, един слой ориз, домати, авокадо и език. Отгоре се слагат по 2 супени лъжици тапенада.

Пилешкото със сос Рокфор е вкусна изненада за празничната трапеза. Готви се за по-малко от половин час. Фурната се загрява до 180 градуса. Настъргват се 100 грама рокфор и 100 грама ементал. В чиния се редят слайсове бекон и се оставят за 15 минути във фризер.

Осем парчета пилешко филе се слагат на равна повърхност и леко се удрят с чукче. Напръскват се с олио и се поръсват с черен пипер. Всяко пилешко филе се увива в два слайса бекон така, че да не се вижда месото.

Беконовите пакетчета се слагат в тава. 3 филии хляб се нарязват на кубчета, които се разпределят между беконовите пакети. Пече се 10 минути в загрята фурна.

В това време се прави сосът. В тенджерка се смесват 1 чаша пилешки бульон и 2 чаши бяло сухо вино. Когато кипне, се добавя настърганият ементал и рокфор. Котлонът се намалява и сосът се готви, докато сирената се разтопят. Сваля се от огъня, добавят се по вкус индийско орехче, черен и бял пипер. Добавя се 1 супена лъжица масло. Във всяка чиния се слагат беконови изненади, крутони и се поливат със сос.

За любителите на риба е подходяща рибата по стара рецепта от Генуа. Трябват 2 глави лук, 4 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, 30 милилитра зехтин, 1 чаша бяло вино, 6 смлени домата, 1 супена лъжица кетчуп, 8 парчета филе от бяла риба.

Лукът се чисти, нарязва се на едро, скилидките чесън се режат наполовина. Китката магданоз се реже на ситно. В тенджера с дебело дъно се налива мазнината и се загрява, добавя се лукът, чесънът, магданозът. След 3 минути се добавя виното и след 10 минути се добавят доматите и кетчупът.

Щом кипне, добавете бялата риба и след десетина минути ястието е готово. Сервирайте, като върху всяко парче риба излеете доста сос. Подправете с черен пипер и сол на вкус.

Френска целувчена торта

За да бъде менюто наистина впечатляващо, пригответе френска целувчена торта. Трябват 5 белтъка, 300 грама захар, 2 супени лъжици нишесте, 1 супени лъжици оцет, 50 грама филирани бадеми, 400 грама банани, 4 супени лъжици пудра захар, 600 милилитра заквасена сметана.

Белтъците се разбиват на сняг. Отделно се смесва нишестето с оцета. В белтъците се добавя захарта, като постепенно се слага по малко от нея и се бият. Много внимателно се добавя нишестето и се разбърква.

Кръгла тава се постила с хартия за печене и върху нея се оформя красив куп от разбитите белтъци, като се оформя кръг с диаметър около 25 сантиметра. С вилица се оформят красиви вълни върху белтъците. Поръсват се с половината бадеми и се слагат да се пекат в загрята на 140 градуса фурна за 1 час. Фурната се изключва, но блатът не се вади, докато не изстине.

Една трета от бананите се пасират и се добавя пудрата захар, а след това и сметаната. Върху чиния за торта се слага целувченият блат, отгоре се разпределя банановата плънка и се украсява с нарязани на кръгчета банани. Поръсва се с останалите бадеми.

Добре е сметаната да се сложи върху блата точно преди сервирането, за да остане блатът хрупкав.

5 2
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати