Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Кулинарни тънкости при приготвянето на домашни багети

Кулинарни тънкости при приготвянето на домашни багети

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Домашни багети

Домашните багети са чудесен заместител на хляба. Издължени или кръгли - независимо в каква форма ще ги приготвите, те винаги ще са пресни, с хрупкава коричка и мека, пухкава среда.

Необходими продукти за 2 броя:

250 мл. вода, 370 г твърдо брашно, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. суха мая; 1 белтък, 1 ч.л. вода, брашно за разточване, грис или царевично нишесте за поръсване

В купа се пресява брашното. Към него се прибавя солта и сухата мая. Прави се кладенче и добавя 1 ч.ч. хладка вода. Замесва се гладко и еластично тесто.

Месене на тесто

Ако няма в наличност твърдо брашно не е проблем да се замени с обикновено. Върху леко набрашнен плот тестото се меси в продължение на 5-10 минути.

Взема се средно голяма купа и се намазва с няколко капки олио. В нея се поставя тесто. Отгоре се покрива с чиста кърпа или фолио. Прибира се на топло за 30-40 мин., за да набухне тестото.

Трябва да удвои обема си. След като тестото е втасало, се вади от купата и се поставя върху леко набрашнен плот.

С пръсти се притиска леко, за да излезе излишният въздух.

Тестото се покрива с чиста кърпа и се оставя да почине за около 10 минути. След това се реже на две части и всяка част се разточва на правоъгълник.

Багети

Всяка част се навива на руло, като и се оформят краищата.

Багетите се поставят във леко намазана с мазнина фирма за печене, поръсена с царевично нишесте или грис.

Ако не разполагате с форма за багети, могат да се изпекат в тавичка, постлана с хартия за печене.

Оставете багетите на топло за около 30 мин. преди печенето, за да удвоят обема си.

През това време може да направите т.нар. последен щрих, или по-точно - тайната на неустоимия вкус на домашните багети. Разбийте 1 белтък с ч.л. вода и със сместа ги намажете. С остър нож направете по 3-4 разреза върху всяка багета.

Изпечете багетите в предварително загряна фурна, за около 30 минути. Извадете ги, отново ги намажете с разбит белтък и ги върнете фурната за около 5-10 минути да се доизпекат.

След изпичане оставете багетите да се охладят върху метална скара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest