Да си направим чай от джинджифил

Чай от джинджифил

Джинджифилът е известен с вкусовите си и полезни свойства, затова се използва като подправка в кулинарията. Той се употребява както за приготвянето на десерти, така и за приготвянето на ястия.

Но от джинджифил може да се направи вкусен и полезен чай. Освен характерния си вкус и аромат, джинджифилът има и свойствата да лекува настинки, да укрепва имунната система.

Той се използва и когато трябва да се преодолеят пристъпи на гадене, както и при борба със стомашни разстройства. Джинджифиловият чай е полезен при болки в гърлото, както и при менструални болки.

За да направите чай от джинджифил, ви е необходимо парче корен от джинджифил – около 100 грама, 3 чаши вряла вода, мед, лимон, мента, кафява захар, при желание и лют червен пипер.

Пресният джинджифилов корен е покрит с тънка ципа, тя не трябва да се отрязва, а съвсем леко да се изстърже. Ципата на по-старите парчета корен от джинджифил е втвърдена и трябва да се изреже.

Джинджифил

След това джинджифилът се нарязва на тънки резенчета. Водата се кипва и може да се използва по различен начин за приготвянето на джинджифилов чай.

Единият вариант е да залеете резенчета джинджифил с вряла вода и да престоят в нея 20 минути. Може резенчетата да се сложат в тенджерата с вряла вода и да се варят 10 минути.

Също така може да се сложат парченцата корен от джинджифил в специална метална съдинка за запарки, а тя да се сложи в чаша с вряла вода.

Когато се прави чай по този начин, се използва само една трета от корена. Чашата се покрива с чинийка и джинджифилът престоява 15 минути.

Джинджифилът не трябва да остава във водата повече от необходимото време, защото чаят ще стане прекалено горчив. Чаят се пие студен или горещ, в зависимост от предпочитанията.

Към чая се добавя мед, смесен с малко захар, малко лимонов сок и листенца мента. Ако целта на чая е да ви помогне да се справите с настинка, в него се добавя лют червен пипер.

Джинджифилов чай може да се направи и с джинджифил на прах, ако нямате пресен. За целта се смесва 1 чаена лъжичка мед с половин чаена лъжичка смлян джинджифил и се залива с 200 милилитра вряла вода. Покрива се с чинийка и се оставя за 15 минути.

Джинджифиловият чай може да се овкуси с друг вид чай. В такъв случай той се приготвя, като се разреди готовият вече чай от джинджифил с готов черен или зелен чай.

5 10
4 11
3 9
2 4
1 6
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

Изпрати
Monika Ivanova
Monika Ivanova
11.04.2016 06:23
на мен ми е доста лютичък, но зная че е много полезен и го правя от време на време
3
1
ВИЛИ-Виолета Матева
Редовно пия чай от джинджифил ,даже си правя букет от билки и този корен Понякога дори не слагам захар ,а пия като вода Много е полезен и здравословен
9
1
Илияна Димова
харесвам вкуса и аромата на джинджифил , освен на чай , добавям и в ястия
5
1
Елена Кавак
Елена Кавак
12.01.2016 17:28
100 гр. джинджифил е прекалено много, според мен количеството е наполовина. Освен това е по-полезно меда да се слага след като чая изстине, за да се запазят полезните му свойства.
23
0
Боби
Боби
26.11.2014 17:38
меда се слага след като изстине чая...
23
1
Галина
Галина
27.10.2014 20:39
сега ще го пробваме с мента и лют червен пипер!
6
3
чайче
чайче
11.02.2014 14:32
Не зная на вас как Ви действа, но когато пия от този чай..... Приятелят ми е много доволен и щастлив ;)
32
5
чайче2
чайче2
24.03.2016 13:00
той е добър афродизиак , освен другите му полезни качества :)
7
0
Зизи
Зизи
09.02.2014 13:24
После хвърля ли се джинджифила,или може да се ползва пак?
41
3
Надя
Надя
16.01.2014 16:54
100 грама джинджифил е прекалено голямо парче :P
22
3
меги
меги
25.11.2013 16:19
С лютивината се свиква:-)
15
1