Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да сготвим ципура

Как да сготвим ципура

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Печена ципура

Ципурата е много полезна и много вкусна риба. Тя е нежна и ароматна и съдържа много малко калории. Преди готвене ципурата се измива добре, почиства се от люспите и се изваждат вътрешностите, като се внимава с жлъчния мехур. Той не трябва да се спука.

Накрая се отстраняват хрилете на рибата и преди готвене ципурата се разрязва съвсем леко. Може да се направи един по-голям разрез, или няколко по-малки.

Ципурата с лимони е много вкусна. Необходими продукти: 2 ципури, 1 лимон, 70 милилитра зехтин, 1 супена лъжица червен пипер, сол на вкус, брашно за паниране.

Върху рибата се правят няколко разреза, за да не се деформира при пърженето. Брашното се смесва с червения пипер и солта. Рибата се овалва от двете страни в брашното и се пържи. Готовата риба се вади и се пръска със сока от лимона.

Ципура с домати във фолио

Ципурата, запечена с вино и розмарин, е много интересно на вкус и аромат ястие.

Необходими продукти: 2 средно големи ципури, 1 супена лъжица зехтин, 1 чаша червено вино, 1 щипка розмарин, 1 чаша вода, сол на вкус.

Рибата се слага в дълбока тенджера и се залива със смес от вино, вода и зехтин. Добавят се подправките и рибата се задушава до омекване. Готовата риба се сервира с картофено пюре.

Ципурата със сос от горчица и скариди е ястие, което веднага ще събуди апетита ви.

Ципура на фурна със сметана

Необходими продукти: 1 по-голяма ципура, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, 10 грама масло, 10 милилитра зехтин, 2 супени лъжици горчица, 200 милилитра течна сметана, 4 скариди, 100 милилитра зеленчуков бульон.

Лукът се нарязва на ситно, както и чесънът, и се запържват на бавен огън в смес от масло и зехтин в по-дълбока тенджера. Добавя се горчицата, разбърква се и се задушава на бавен огън 2 минути. Добавя се сметаната и бульонът от зеленчуци. Всичко се задушава още 5 минути.

В соса се слага рибата, задушава се няколко минути, обръща се и се задушава от другата страна. Рибата се задушава за петнадесетина минути под капак.

Две минути преди да свалите рибата от котлона, се добавят скаридите. Сервира се с ориз или сварени картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest