Светата Троица на хипертоника

Фаст фууд

Хората, които страдат от хипертония, трябва да са наясно, че успехът на лечението на тяхното състояние зависи преди всичко от самите тях и най-вече от вида и количеството на нещата, с които се хранят.

При хипертония трябва много да се внимава, тъй като усложненията на това състояние могат да доведат до инсулт, инфаркт и сърдечна недостатъчност.

Храненето, и по-специално ограниченията на някои храни са много важни за хората, които страдат от повишено кръвно налягане. Има храни и напитки, които задължително трябва да бъдат изключени от менюто.

Затлъстяване

Всеки може да се храни с продукти, които осигуряват достатъчно енергия на организма, без при това да вредят на която и да е от системите в него.

Лесно може да разпознаете хипертоника - червендалест, лаком и леко изнервен в присъствието на храна. Хората, които страдат от това заболяване, обичат да си похапват и то всевъзможни апетитни неща.

Всъщност неправилното и нездравословното хранене е причина за развитието на самото болестно състояние. Ежедневните бургери, кола и картофки (БКК) - Светата троица на хипертоника, насищат организма ни с неусвоими от него вещества, вредни мазнини и много, много излишни и празни калории. БКК са изключително вредни за хора с повишено кръвно налягане.

Колата е сред напитките, които повишават кръвното. Освен това тя съдържа вещества, които действат възбуждащо на нервната система. Затова хипертониците трябва да ограничат консумацията и й дори да я изключат от напитките, които консумират.

Колата е сладка напитка, а хипертониците трябва много да внимават със захарта в менюто си. Белият хляб, който се използва за приготвянето на бургери, е много вреден за хипертониците.

Високо кръвно

Животинските мазнини, които се съдържат в плънката за бургерите, също не са от голяма полза за хора с високо кръвно. Майонезата, която присъства в много от бургерите, също не се препоръчва за хипертониците.

Хората с високо кръвно могат да си приготвят вкусни бургери от пълнозърнест хляб с пуешко или бяло пилешко месо, предварително сварено без кожата.

Пържените картофи са удоволствие, което хипертониците е по-добре да заменят с доста по-полезни зеленчуци, които също са вкусни.

Пържената храна не се препоръчва на хора с високо кръвно, а още по-малко пържените картофки. Ако картофите са любим зеленчук, могат да се поднасят, приготвени на пара или печени със зехтин.

На хора с хипертония се препоръчва да наблягат на зеленчуците и плодове, на зърнените храни и на ядки. А що се отнася до любимата им и неразривна света троица - бургер, кола и картофки, по-добре е да си намерят друга религия.

5 4
4 1
3 3
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
саня
саня
23.11.2013 12:39
Е да, ама аз не ям нищо от посоченото, не съм нито червендалеста нито с наднормено тегло /167 см. 57 кг/ Кола и алкохол не близвам и пак съм с високо кръвно:( какво правим?!
1
0
Драго
Драго
29.01.2013 10:55
Така е - хипертониците винаги се познават! А какво ядеше баща ви?
0
0
Aaa
Aaa
28.01.2013 18:48
Пълни глупости.Баща ми беше хипертоник и не ядеше нито една от посочените храни!!!!Не пиеше и не пушеше!!
1
1