Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим домашен суджук

Да си направим домашен суджук

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Домашен суджук

Домашният суджук не може да се сравни по вкус и аромат с готовите, които се продават в магазините. Ако искате да опитате вкуса на истинския домашен суджук, направете си го сами вкъщи.

Необходими продукти: 5 килограма телешко месо, половин килограм свинско месо, 100 грама сол, 2 чаени лъжичка черен пипер, щипка захар, 1 чаена лъжичка кимион, свински черва.

Телешкото и свинското месо се нарязват на средно големи парчета и се осоляват добре. Поръсват се с черен пипер и с кимион и се оставят върху решетка за две денонощия. Няколко пъти е добре да се омеси каймата.

Месото се смесва и се смила, оставя се на студено за едно денонощие. Предварително измитите черва се нарязват на големи ленти. Каймата се омесва добре с ръце, за да се разпределят равномерно подправките. Всяка от тях се връзва в единия край и се пълни със смляното месо.

Сушене на суджук

След това се връзват от другия край и се надупчват с игла. Така напълнен, суджукът се огъва като подкова. Всички подкови се оставят на студено за 12 часа, за да изсъхнат от едната страна. След това се обръщат и се оставят за още 12 часа.

Всички подкови се закачат на хладно място с добра циркулация на въздуха. Не трябва да се допират, защото трудно ще изсъхнат. На четвъртия ден се свалят и се разточват съвсем леко с точилка, за да придобият характерната плоска форма.

После отново се закачат и процедурата се повтаря още шест или седем дни. На 25-я ден суджукът е готов за консумация.

Суджук може да се направи и само от свинско месо.

Необходими продукти: 5 килограма свинско месо, 80 грама сол, 3 чаени лъжички млян черен пипер, 1 супена лъжица кимион, свински черва.

Суджук

Месото се нарязва на средно големи парчета, смила се и се смесва с всички подправки. Оставя се да престои на студено едно денонощие.

С така подготвената кайма се напълват червата, които се връзват в единия край.

След това се огъват като подкови и се окачат на студено, за да изсъхнат. На седмия ден се разточват леко с точилка. След 25 дни съхнене са готови за консумация.

Разгледай и тези вкусни рецепти за домашен суджук и/или как се съхранява суджук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
56
42
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Ели
Ели
16.12.2015 10:41
Слага се чилска селитра, за да се запази цветът на месото. Без нея месото става кафяво.
4
1
Таня
Таня
05.12.2015 06:52
Как може амониев селитра да се слага в домашния суджук та това е тор за растения. Вн
4
2
Venelin
Venelin
12.03.2016 19:39
Слага се натриев нитрат, който е консервант Е250 и доказано канцерогенен. Явно някой си мислят, че живеем прекалено дълго!
1
1
10738
10738
31.01.2016 14:11
Не е амониева селитра,и се слага не само за цвета.
5
4
Александър
Александър
29.09.2014 11:50
Страхотия :)
1
0