Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Още месец вода в пилешкото

Още месец вода в пилешкото

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Пилешко месо

Само два дни след широко отразената в медиите акция на министър Найденов в столичен супермаркет и отправените закани към некоректните производители и търговци на пилешки продукти, министерството на земеделието и храните даде заден ход.

На 22.01.2013 г Българската агенция по безопасност на храните, съвместно с Министерството на земеделието и храните и редица медии проведе показна проверка в столичен супермаркет с цел дали се спазват изискванията на Наредба 32/20.11.2012.

Въпросната наредба регламентира максимално допустимо съдържание на вода в пилешкото месо от 4.3%. Глобата за производителите нарушители започва от 10 000 лв. за първо нарушение и затваряне на обекта за повторно. За търговците, които продават пилешко месо, със съдържание на вода над допустимото, глобите започват от 5 000 лв.

„Проверката е първа и е сигнал към всички. Продукцията със съдържание на вода трябва да бъде свалена от щандовете“ каза министърът и допълни „Изключително силно е това лоби, което се опитва да продава вода и солеви разтвори, вместо месо, да ни бърка в джоба ежедневно и да ни трови. “.

Печено пиле

„Смятам, че имаха достатъчен гратисен период“ е становището на изпълнителния директор на агенцията по храните Йордан Войнов.

Факт е, че само два дни по-късно, на 24.01.2013 г. след проведена среща с по инициатива на търговските вериги, „достатъчният“ гратисен период за реализацията на пилешко месо с вода беше удължен с още един месец – до 20.02.2013г.

Като мотив се изтъкна, че продуктите са годни за консумация и е недопустимо да се унищожават в условията на икономическа криза.

След този срок нереализираната продукция ще може да се даде да преработка, да се реализира в ресторантьорската мрежа или да се дарят на хранителната банка или социални домове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest