Празнична трапеза за Свети Трифон

Свети Трифон

На 14 февруари отбелязваме традиционния български празник Трифон Зарезан. Можем да го срещнем още като Зарезановден, Трифон пияницата, Трифон Чипия. Свети Трифон се смята за покровител на лозята и виното. Празнуват не само лозарите, но и соколарите, кръчмарите и градинарите.

Различни обреди и обичаи съпътстват честването на празника. Мъжете трябва да отидат на лозето и да го „зарежат“ за да е богата реколтата през годината и да стане пивко виното. След това всички се събират за да изберат „цар на лозята“. Едва накрая идва ред на празничната трапеза.

Обреден хляб за Трифон зарезан

Най-важното за празничната трапеза в чест на Свети Трифон е нейното изобилие. Хлябът трябва да е прясно омесен и изпечен, а виното трябва да е най-доброто и да се лее безспир. Характерни ястия, които трябва да присъстват на масата ни на този празник, са пресен обреден хляб, задължително пиле или кокошка и печени ядки или сушени плодове.

Според традицията на 14 февруари стопанката на дома трябва стане в ранни зори и да замеси питка. Нужни са 1 килограм брашно, внимателно пресято за да остане само „най-чистото“ от него и лъжичка сол, за да се меси по-лесно. Добавяте 2 водни чаши хладка вода и месите, докато тестото не започне да образува т.нар. шупли. Така замесената пита изпечете във фурната и я покрийте с чисто нова памучна кърпа, за да я предпазите от изсъхване.

Пълнена кокошка

Основното ястие на трапезата трябва да е пилешко. Много често домакините избират да приготвят пълнена кокошка в чест на Свети Трифон. Традицията повелява кокошката да се напълни с ориз или булгур.

Ето и една лесна и вкусна рецепта за домашно приготвена пълнена кокошка.

Задушете глава ситно накълцан лук с две три супени лъжици мазнина на средносилен огън. Когато лукът стане прозрачен добавете един малък морков и една чаена чаша ориз. Разбъркайте, оставете на котлона около минута и добавете 1.5-2 чаши гореща вода или зеленчуков бульон. Добавете щипка сол и черен пипер. Оставете сместа да ври около 10 минути на среден огън, след което изгасете котлона и оставете още 10 да „почине“ под похлупак.

Карамелизирани ядки

Напълнете една средноголяма кокошка със приготвената смес и добре я зашийте. Сложете кокошката в тенджера, на дъното на която сте поставили няколко листа кисело зеле, залейте я с вода и я оставете да се задушава на бавен огън до почти пълна готвност. Ястието ви ще впечатли и най-големите кулинари ако така приготвената кокошка я запечете във фурната за дестина минути.

За десерт поднесете на гостите си ядки от лешници, орехи или фъстъци и сушени плодове. Използвайте въображението си и ги изненадайте със захаросани ядки. Приготвят се лесно, достатъчно е само да добавите захар върху ядките и да ги запечете на умерена фурна. Накиснете от предната вечер плодовете в ром, а при поднасянето ги наръсете с пудра захар.

Налейте чаши с най-хубавото вино и заедно с близките си се насладете на празника. Наздраве!

5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати