Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Качамакът в различните краища на България

Качамакът в различните краища на България

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Качамак на фурна

Качамакът е традиционно ястие в Румъния, България, Сърбия, Черна гора, Македония и Турция. Италианците имат своя аналог под името полента. В България се налага през XVIII век, поради бързото му приготвяне. За българката приготвяне на този вид хляб с царевично брашно е спасение.

В различните краища на България видовете качамак се различават. Керкелекът например е вид качамак, традиционно приготвян във Врачанско. При него качамак от 1 кг. царевично брашно се вари до сгъстяване. Изпича се до зачервяване в намазнена с масло тавичка. Когато е готов, веднага се реже на филии и се оставя да изстине. Консумира се натрошен и залят с 1.5 л. прясно мляко.

От родопския край е известна друга разновидност на качамака – Пареника. Той се приготвя така:

Родопски пареник

Качамак с бекон

Необходими продукти:

1 кг. качамак - царевично брашно, 250 гр. саздърма, 100 гр. прясно масло, 250 гр. (1 1/2 ч.ч.) извара, 1 кг. (7 1/2 ч.ч.) кисело мляко

Начин на приготвяне:

В намазнена с разтопеното масло тава, и поръсена с изварата и парченца от саздърмата, се разстила качамака. Слага се върху жар или на печка и се запича. Отгоре се полива се с останалото масло и се поднася. Консумира се с киселото мляко.

Друг вид царевичен хляб е т.нар. просеник. Той се забърква като качамак, след което сместа се изсипва в тавичка и се запича допълнително. В някои краища на България просеникът се полива със запържена с червен пипер свинска мас, сирене, каймак или свински пръжки. Рецептата му звучи така:

Качамак

Просеник

Необходими продукти:

1 и 1/2 ч.ч. пшеничено брашно, 1 и 1/2 ч.ч. царевично брашно, 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко/ или вода, 4 л. олио, 1 кубче мая, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 л. сода за хляб, 1 л. захар, 1 л. сол

Начин на приготвяне:

Маята се втечнява, като и се добави лъжицата захар. Добавят се няколко лъжици прясно мляко или хладка вода, както и няколко лъжици бяло брашно. Това е закваската, която се оставя да втаса.

Царевичното и пшениченото брашно се пресяват и към тях се добавя солта и содата за хляб. След това - закваската и млякото. Разбърква се добре и половината смес се изсипва в намазнена тавичка.

Поръсва се сиренето – като плънка, и отгоре се изсипва останалата смес. Намазва се с олио и се оставя да втаса за около 20 минути. Пече се 20 мин. на 200 градуса. Когато е готово се сервира с кисело или прясно мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest