Как да си приготвим домашна трахана

Тесто за трахана

Траханата е ястие с арабски произход, наподобяващо попарата. Често присъства в кухните на Странджа, Сакар, Родопите и други райони на страната.

Начинът на приготвяне на трахана може да се оприличи с италианската "паста", тъй като заливката се приготвя като тесто от брашно и зеленчуци, което след неколкократно омесване и втасване се изсушава и стрива. По този начин консервираният продукт може да се използва целогодишно за приготвяне на сос, с който се накисва препечен надробен хляб, гарниран със сирене и масло.

Специфичното при приготвянето на трахана е, че се използва билка, наречена Траханово. Тя придава специфичния вкус и аромат на ястието, а също така засилва ферментацията на тестото.

Всеки край има различени варианти на рецептите за трахана.

Трахана

В странджанския рецепта за тестото включва тиква, домати, пипер и особена зелена подправка. Някои готвачи варят трахана с прясно мляко.

Ние ще ви представим няколко рецепти за домашна трахана:

Рецепта от пловдивския край:

Необходими продукти: 1000 грама брашно тип 500, 100 грама тиквички, 250 грама червени чушки, 300 грама сусам, една люта чушка, 1/4 пакет мая

Начин на приготвяне: Сварете зеленчуците и ги претрийте през цедка. Прибавете брашното, маята, разтворена в малко вода, ситно счукания сусам и сол на вкус. Замесете тесто и го оставете да втасва за ден-два. От него оформете малки топки. След като започнат да засъхват ги претрийте през гевгир. Изсушете получените зърна.

Рецепти за трахана

Рецепта от сливенския край:

Необходими продукти: 1 супена лъжица трахана, 400 милилитра вода, 2-3 филийки стар хляб, 70 грама сирене. Подправки по желание: чубрица, черен пипер, чесън на прах и 1-2 супени лъжици масло или олио.

Начин на приготвяне: За всяка порция вземете по 1 супена лъжица трахана и по 400 грама вода. Сложете водата да заври с малко сол и поставете в нея размитата в малко вода трахана. Оставете да се вари за около 10 минути докато сместа не се сгъсти. Препечете филийките стар хляб и го начупете в купа за сервиране. Върху хляба натрошете по сиренето.

Ако желаете, добавете подправките - черен пипер, чесън на прах и др. Залейте хляба със сварената трахана и изчакайте около 5 минути, за да кипне. Нагорещете (по 1-2 супени лъжици на порция) олио или масло и запържете в него червения пипер. Заливаме със запръжката ястието.

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
AНИТАААА
AНИТАААА
03.12.2014 21:36
това е най хубавато в целия свят много е вкусно обожавам го ..............
1
0
Нели
Нели
10.02.2014 11:11
Чудесна идея. Но е полезно да се прибавят и други зеленчуци - буркан печени червени чушки, домати например. И още по-ароматна става с подправката ЧИМЕН. Зрънцата на чимена се запържват в 1 лъжица олио докато покафенеят. Вярно е, че в началото малко горчи, но като престои в тестото горчивината се губи, остава много приятен и леко пикантен вкус. В района около Кърджали наричат подправката и ПОЙ.
0
0