Gotvach.bg»Статии»Любопитно»История на Рахат Локума

История на Рахат Локума

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Рахат Локум

Историята на авангардното произведение на турското сладкарско изкуство - Рахат Локума, започва някъде през ориенталското Средновековие. Наименованието му произлиза от арабски език, в който означава "сладост за гърлото". Появата му е обгърната в мистерии и легенди. Смята се, че рецептата му е била създадена в края на ХVIII век от турският сладкар Али Махидин Бекир.

Той бил взет на работа от тогавашния турски султан, на който му било писнало от твърди бонбони. Другия вариант на историята е, че султана искал да зарадва с нов вид сладкиш многобройните си съпруги. Каквато и да била причината, локумът бил създаден, а триумфалното му присъствие в ориенталската диета би могло да означава, че и мъжката чест на султана е била спасена.

Али Махидин смесил нагорещен захарен сироп с разтворено във вода нишесте. Излял получената смес в плоска формичка, намазана с масло. Когато се втвърдила, кулинара я нарязал и посипал със захарна пудра отгоре. Рецептата не била замислена предварително, но, както често се случва с едни от най-сполучливите деликатеси, станала основа за по-нататъшни експерименти.

Али Махадин станал много популярен в турската столица, след изобретяването на вкусното изкушение. Отворил малко магазинче в Истанбул, който и до ден днешен е собственост на неговите наследници.

Рахат Локума придобил несравнима слава из цялата Османска империя, и не само. Той станал обичан специалитет на Балканите и в Близкия изток. В Западна Европа бил внесен през XIX век, където станал прекрасна добавка към чая на изисканите английски чаени партита.

През годините, за да бъдат задоволени разнородните вкусове, в Рахат Локума започнали да се добавят шоколад, лешници, бадеми, канела, лимонова кора, шам фъстък, мед и плодове.

Локум

На запад локума получил името "турската наслада" (Turkish Delight). Надписа краси колоритните кутии, в които локума се продава навсякъде.

Днес, производителите на локума се отнасят с уважение към старите традиции. При приготвянето му се използва само розова вода, както е в оригиналната рецепта.

Ето как да си направите домашен Рахат Локум:

Необходими продукти:

1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. царевично нишесте, 1 ч.ч. пудра захар, 1/5 ч.л. ванилия, щипка лимонтузу

Начин на приготвяне:

Смесвайки захарта с водата, се приготвя сиропа. Изсипва се в нишестето и се вари, докато стане гъста каша. Накрая се добавя лимонтозуто и ванилията.

След сваряването получената леко охладена маса се разлива в тавичка, застлана с пергаментова хартия. Оставя се да изстине и да се сгъсти. След 4 часа се нарязва на правоъгълни парченца, които се овалват в захарната пудра. Подреждат се в суха картонена кутия. За красив цвят и интересен вкус врахат-локума може да се добавят, при варенето, не много плодов сок или конфитюр.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest