Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Глювайн и грог не могат без бахар

Глювайн и грог не могат без бахар

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Глювайн

Глювайн и грог са много подходящи за студените месеци, тъй като имат сгряващо действие. Тези две ароматни сгряващи напитки се правят с помощта на различни подправки, сред които задължително – бахар.

Глювайн е ароматна и вкусна напитката. Тя е перфектна, когато е приготвена на основата на сухи вина, без значение дали са бели или червени. Напитката, приготвена на основата на коняк или чай е класическата комбинация на грог.

Глювайнът трябва да е горещ, но не трябва да се допуска да кипи, затова се вари на слаб огън. Сервира се в керамичен или порцеланов съд.

Подправките се добавят, без да са смлени. Това са зърна бахар, пръчици ванилия, звездички карамфил. Приготвените напитки със смлени подправки стават мътни и губят бързо аромата си.

Може да се добави и настъргана кора на лимон, портокал или помело, което ще даде на глювайна или грога аромат и нежна тръпчивост.

Греяно вино

Норвежкият глювайн е ароматен и вкусен.

Необходими продукти за приготвяне на 6 порции: 800 милилитра червено вино, 400 милилитра портокалов сок, 4 зърна бахар, 2 пръчки ванилия, 130 грама захар, 1 нарязан на кръгчета портокал.

Всичко се слага в тенджера и се вари на слаб огън, докато захарта се разтвори. Оставя се още 10 минути на котлона, дакато подправките пуснат целия си аромат. Поднася се горещ.

Шведският глювайн се различава леко от норвежкия.

Необходими продукти за 6 порции: 1.5 литра червено вино, 2 лимона, 1 портокал, 1 пръчка ванилия, 5 зърна бахар, 2 карамфилчета, 1 пръчица канела, 1 индийско орехче.

В подходящ съд се налива виното и се слага на слаб огън, докато започне да завира. Сваля се от котлона и към него се добавят всички съставки. Така престоява похлупен около 10 минути, прецежда се и се сервира.

Грогът е много подходящ за студените месеци. Той се прави с гореща вода или чай. Интересна е рецептата на старинния ирландски грог, където чаят се заменя с вино.

Бахар

Необходими продукти за 6 порции: 750 милилитра червено вино, 8 зърна бахар, 1 портокал, 1 лимон, 5 карамфилчета, 300 гр захар, 500 милилитра ром.

Виното се налива в тенджера и се добавят бахарът, карамфилчетата, нарязаните на парченца портокал и лимон. Сместа се загрява на котлона на бавен огън и се сипва ромът и захарта.

Когато захарта се стопи, грогът е готов. Поднася се в топлоустойчиви стъклени чаши.

Холандският грог се прави вместо с чай с вода. Необходими продукти за 6 порции: 200 милилитра коняк, 150 гр захар, 6 зърна бахар, сокът от един лимон, 400 милилитра гореща вода, четвърт чаена лъжичка мляно кафе.

В подходящ съд се сипва конякът, захарта, бахарът и лимоновият сок. Слага се на котлона и се загрява при постоянно бъркане, докато захарта се стопи.

След това се добавя водата, разбърква се добре и се сипва в чаши. Поднася се топъл, като преди сервиране се поръсва леко с мляното кафе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Таня
Таня
25.10.2014 21:06
Чудя се дали правите разлика между канела и ванилия?
0
0