Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Празнично меню за рожден ден

Празнично меню за рожден ден

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Рецепти за рожден ден

Добре подбраното меню гарантира успеха на празника. Гостите, които сте поканили на рождения си ден, ще остана очаровани от кулинарните ви умения, ако изберете правилното меню.

В деня преди рождения си ден трябва да се подготвите, за да ви е лесно след това. Вечерта сварете всички зеленчуци и месото, което е необходимо за салатите с месо. Вечерта трябва да опечете тортата, за да престои почти едно денонощие в хладилник.

Тортата с банани и мед се приготвя лесно.

Необходими продукти за тестото: 1 супена лъжица мед, 250 грама масло, 1 чаша захар, 4 яйца, 1 чаена лъжичка сода, гасена с оцет, 50 грама смлени орехи, 4 чаши брашно.

Бананова торта

За крема: чаша и половина прясно мляко, 3 супени лъжици грис, 150 грама масло, 200 милилитра кондензирано мляко, 2 банана, 1 ванилия.

Начин на приготвяне: Продуктите за тестото се смесват и се омесва плътно тесто, което се разделя на две части и се разточва на два блата. Пекат се по 25 минути на 180 градуса, и след това всеки изстинал блат се реже с конец на две.

Кремът се прави, като в млякото се добавя гриса и се кипва, вари се 2 минути и се оставя да изстине. Маслото се разбива с миксер и се добавя топлият грис, кондензираното мляко и ванилията.

Блатовете се мажат с крем и между тях се редят кръгчета банан. Последният блат се маже с крем, поръсва се с орехи и захарни пръчици.

Рожден ден

Салатата слънчоглед е много ефектна и вкусна.

Необходими продукти: 300 грама пилешко филе, 150 грама печурки, 1 глава лук, 3 сварени яйца, 100 грама кашкавал, 3 сварени моркова, чипс, маслини, 300 грама майонеза.

Начин на приготвяне: Пилешкото филе се нарязва на ситно. Яйцата и морковите се настъргват на ситното ренде, а кашкавалът – на едрото. Гъбите се нарязват на филийки и се запържват със ситно нарязания лук. Реди се върху голяма чиния на слоеве, като всеки слой се маже с майонеза.

Започва се с филето, после моркови, гъби с лук, яйца, кашкавал. Върху кашкавала не се маже майонеза. Маслините без костилки се режат на четвъртинки и се подреждат върху салатата. След това салатата отстрани се украсява с чипс като листа на слънчоглед.

Месо по царски

Ефектно предястие са сандвичите от домати. Доматите се нарязват на филийки, отгоре се намазват с майонеза, смесена с настърган кашкавал и нарязан на ситно чесън. Поръсват се с нарязан на ситно магданоз

Основното ястие ще се хареса на всички гости – това е месо по царски. То се прави от 1 килограм телешко месо, 100 грама масло, 2 супени лъжици доматено пюре, 2 глави лук, 1 морков, 1 червена чушка, 2 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус, 2 супени лъжици горчица.

Месото се реже на едри парчета, слага се в тенджера с дебело дъно, добавя се лукът, нарязан на кръгове, солта, черният пипер и горчицата.

Оставя се за 4 часа. Към месото се добавя маслото и 1 чаша вода.

Разбърква се и се задушава час и половина. Добавят се настърганият морков, нарязаната чушка, нарязаният на ситно чесън, доматеното пюре. След 5 минути се сваля от огъня. Сервира се с картофено пюре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest