Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Национални ястия на европейските страни

Национални ястия на европейските страни

Европейска кухня

Европейският континент има интересна история във всяко едно отношение, дори и в кулинарно. Повечето от т.нар. традиционни в днешно време европейски гозби се правят с продукти, които в миналото са „дошли” от Америка. Става дума за зеленчуците - картофи, боб, домати, тиквички, царевица. От плодовете това са авокадо, гуава, манго.

Много голяма част от националните ястия на различните европейски държави използват сходни продукти, но все пак вкусово нямат нищо общо.

Австрийска кухня

В Австрийската кухня основно се използва месо – говеждо и пилешко. Традиционното и добре познато по света австрийско ястие е виенският шницел – представлява телешко месо, покрито с яйце, резен лимон и галета. Не можем да пропуснем и Тафелспиц – представлява гозба с телешко, хрян и спанак.

Арменска кухня

Интересната Арменска кухня е известна с традиционния си квасен арменски хляб. Тя е определена за една от най-древните кухни не само в Европа, а в целия свят. Национално ястие обичано от арменците, е кутап – прави се с риба.

Белгийска кухня

Морските деликатеси са на почит и в Белгия – един от най-обичаните продукти там са миди. Те се приготвят по най-разнообразни начини като най-харесвани са мидите в бирен сос. Освен това белгийците се гордеят с пържените картофи – смятат ги за свое откритие.

Полска кухня

Румънско шкембе

Рибните вкусотийки са характерни и за Полша, макар че в голяма част от рецептите им присъства и някаква сладкарска подправка. Традиционният задушен шаран, например е подправен с карамфил, стафиди, медени бисквити, дафинов лист, бахар, лимон и тъмна бира. Друго характерно ястие за поляците съдържа кисело зеле, няколко вида меса, гъби и пушени колбаси. Нарича се Бигос.

Грузинска кухня

Грузинското национално ястие се състои от овнешко месо, понякога го заместват с говеждо и много видове зеленчуци – домати, патладжани, лук, магданоз, босилек, картофи и чесън. Приготвя се основно в глинени гърнета и се нарича Чанахи.

Немска кухня

Бели наденички

В Германия са също привърженици на месото и калоричните основни ястия. Любима национална немска гозба в семействата там е айнтопф – в него се съдържа месо, картофи, моркови и гъби. Да не забравяме и за наденичките, като запазена марка на германците са техните бели наденички.

Румънска кухня

Румънската национална кухня прави впечатление най-вече с ciorba de burta, което представлява шкембе чорба, която е поднесена със сметана и чесън. Освен това не можем да не споменем и румънските кебапчета - мичи с горчица. Най-познато в света и най-голяма гордост на румънците си остава мамалигата – представлява сварено царевично брашно.

Гръцка кухня

Гърците пък не обичат да похапват често тежки меса. Техните национални традиционни гозби са Долмадакиа – лозови сарми с ориз и месо или ориз и зеленчуци, както и Тиганита – пържени зеленчуци. Кукареци също спада към националните гръцки рецепти. Представлява шиш от агнешки дреболии, подправен с риган и лимонов сок.

Молдовска кухня

Шиш

Споменавайки за шишове, трябва да кажем нещо и за Молдова. Едно от националните ястия представлява шиш от – пилешко, бекон, сланина, лук, който непосредствено преди да се изпече се овалва в черен пипер, червен пипер, горчица и хлебни трохи.

Френска кухня

И тъй като си говорим за европейски национални гозби, не можем да не споменем върховенството на любимата ни френска кухня, която е истински обичана по цял свят. Обявена за една от най-вкусните кухни в света, френската се слави най-вече със своите супи, сирена и не на последно място специалитета Рататуй.

В него се добавят много зеленчуци – патладжан, домат, тиквичка, морков, чесън, лук, които се подлагат на печене. Друго наследство, което френската кухня ще остави в националните европейски специалитети е нуга сладолед. За него ви трябват сметана, яйца, сладко от зелени смокини, карамелизирана захар с орехи.

Италианска кухня

Национални ястия на европейските страни

Италия е известна със своите пици и спагети, както и различните видове паста, както и обичаната от всички италианци лазаня. В нея най-основно се слагат домати, бекон, мляно месо, гъби, подправки, лук, чесън, морков, целина пармезан, естествено и кори за лазаня. Специфичното при правенето й е нареждането на ястието.

Датска кухня

Дания – от датската кухня, това, което прави най-силно впечатление и можем да наречем национална тяхна кулинарна гордост, са сладкиши с яйчен крем или маслени с канела и захар.

Португалска кухня

Сравнително непознатата ни португалска кухня, макар да е заимствала от испанската, доста се различава от нея. При португалците ястията не са толкова тежки, а като най-обичани могат да се отличат гозбите, в които се съдържа риба или някакъв морски деликатес.

Испанска кухня

Паела

И тъй като споменахме Испания, трябва да обърнем подобаващо внимание и на кухнята на испанците. Любимо национално ястие или по скоро национална супа е Гаспачо – доматена супа, която се поднася задължително студена. А като основно ястие можем да отличим Паеля – в него се добавят ориз, зеленчуци, меса, морски деликатеси.

Сръбска кухня

Сръбско национално ястие е Плескавица – представлява мляно месо грижливо изпечено на скарата. Най-популярна е Лесковашката плескавица, която се приготвя на Лесковашка скара – характерен начин за печене на ястия от мляно месо с лек пикантен привкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Zori
Zori
16.03.2013 20:30
Такава простотия за гърците не бях чувала до сега! Всичко друго плюскат освен постно. Горепосочените сърми се консумират само на постен празник, да не говорим, че дори и в постите нагъват ,месо. Работя от години в таверни и имам ясен поглед върху “не ядящите месо гърци“!
0
0