Откриха и саздърма с конско месо у нас

Саздърма

Още в един продукт, разпространяван на българския пазар, е открито съдържание на конско месо. Положителен резултат за нерегламентирано съдържание на конско месо е показала една от пробите, които беше изпратена по-рано този месец за изследване в германска лаборатория.

Инспектори от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщават за месен продукт саздърма, в който е открито 5% съдържание на конско месо, които не са отбелязани на етикета.

Колбаси

Експертите от съответната областна дирекция на БАБХ извършват на място проверка на предприятието производител на въпросната саздърма. Взети са мерки, цялата налична партида своевременно да бъде изтеглена от търговската мрежа. В случай на необходимост служителите на БАБХ имат готовност да изследват всяка от съставките на вложените продукти.

След получената в края на февруари нотификация, чрез системата за съобщаване за храни и фуражи (RASFF), българската държава в лицето на БАБХ пое ангажимент през март месец да изпрати 100 проби, от различни продукти за ДНК анализ, до различни европейски лаборатории.

Резултатите от първите изпратени 25 проби бяха получени в средата на миналата седмица. Данните на немската лаборатория, извършила изследването показаха, че в четири широко разпространени на българския пазар месни продукти има открито наличие на конско, вместо телешко месо.

Саздърма с конско

Месни продукти и колбаси на фирмите „Бони“ АД, гр.Карлово и „Мес-Ко“ ЕООД, гр. Петрич бяха изтеглени от търговската мрежа. Очаква се глобите, които ще бъдат наложени на двете месопреработвателни предприятия, да бъдат в размер на 10 000 лв, максималните предвидени по закон.

Резултатите от втората група от 25 проби, които бяха изследване в независими европейски лаборатории показаха само една положителна за наличие на конско ДНК проба. Резултатите от третите 25 изпратени проби ще станат ясни в началото на следващата седмица.

Засиления контрол от страна на Българската агенция по безопасност на храните продължава. Ще бъде изготвено още една информационна нотификация чрез системата RASFF до останалите страни-членки на Европейския съюз.

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Алмирка
Алмирка
22.03.2013 16:39
Защо са ни показали пача?!
0
0