Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за топли гарнитури

Идеи за топли гарнитури

Гарнитури

При топлите гарнитури има доста по-голям избор, отколкото при студените. Но пък е важно не само какво ще приготвите, а дали самата гарнитура си пасва вкусово с ястието, което сте избрали за основно. Една от често приготвените гарнитури е ризото – в него можете да сложите каквито зеленчуци предпочитате, а е подходящо и за печено пилешко месо.

Друга много популярна гарнитура са картофите – печени, сотирани, на пюре. Подбрали сме няколко много интересни рецепти, които не са толкова популярни, но са вкусни и ще се харесат на вас и семейството ви. Първите две рецепти са пюрета от различни зеленчуци:

Пюре от леща

Ризото

Необходими продукти: ½ кг леща, 2 моркова, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, резен целина, масло, ½ ч.ч прясно мляко, сол

Начин на приготвяне: Сваряваме лещата, като трябва да добавим целите моркови, лук чесън и целина. След като лещата се свари, изваждаме я и я отцеждаме. Следва да в намачкаме за пюре – целта не е да стане гладко, както картофеното пюре. Намачквате колкото можете с помощта на пресата за картофи. Ако разполагате с пасатор, може да го използвате. Добавяте ¼ пак краве масло и сол. Разбъркваме добре и слагаме прясното мляко – трябва да е горещо.

Морковено пюре с ориз

Необходими продукти: 500 г моркови, 2 с.л ориз, 80 г масло, сол, ¼ ч.ч прясно мляко

Пюрета

Начин на приготвяне: Нарязвате изчистените моркови на колелца и сварявате, добавете сол във водата. След като омекнат, сложете ориза и оставете да се свари. После отцедете морковите и ориза и пасирайте – разбъркайте с маслото и прясното мляко. Млякото отново трябва да бъде горещо.

Можете да си направите всякакъв вид задушени зеленчуци – гъби, грах, царевица, морков, броколи. Изборът е голям - просто ги съчетавате по ваш вкус, сотирате ги в масло, добавяте малко сол и копър и гарнитурата е готова.

Ако обичате гъби – махнете им пънчетата, нарежете ги на ситно, добавете и малко счукан чесън и подправки, и напълнете гъбките. Отгоре сложете малко парче масло и запечете. Може да добавите и кашкавал.

Карамелизиран лук

Следващото ни предложение е карамелизиран лук - нарязвате на шайби лука и сгорещявате мазнина. Слагате филиите лук да се запържат и след като леко променят цвета си, добавяте 1 – 2 с.л. мед и 1 с.л лимонов сок, сол. Разбърквате внимателно, за да не се смачкат лучените кръгчета. След около 2 минути го отдръпвате от котлона.

Ако се любител на сирената и по-конкретно на синьо сирене, следващата рецепта ще ви допадне:

Зелен боб със синьо сирене

Необходими продукти: 150 г зелен фасул, 2 скилидки чесън, 100 г синьо сирене, 100 г ядки, сол, копър и мазнина

Начин на приготвяне: Сварявате си зеления боб в подсолена вода и го отцеждате. След това леко го запържвате в мазнината и добавяте пресованият чесън.

След като и той е пуснал аромата си, изсипваме натрошеното сирене заедно с ядките, накълцани на по-едро и копъра. Сервираме топло. Ядките могат да бъдат орехи, бадеми – по ваш вкус. Единственото условие е да са печени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest