Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Първите български броколи - екологично чисти и вкусни

Първите български броколи - екологично чисти и вкусни

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Броколи ИЗК Искра

Български учени от Селскостопанската академия в гр. Пловдив разработиха първия български сорт броколи. Името му е „ИЗК Искра“. Всички, които искат да се сдобият със семена от него, могат да го направят като се обърнат към Института по зеленчукови култури „Марица“ – гр. Пловдив.

Българските броколи са съвместна научна разработка на проф. Галина Певичарова, доц. Галина Антонова от научното звено към Селскостопанската академия и доц. Красимир Михов от Аграрния университет в Пловдив.

Създаделите на този изключително полезен за хората зеленчук, са се съобразили в максимална степен с особеностите на местния климат, почви, както и вкусовите предпочитания на населението.

Броколи

Новоразработения сорт броколи е предназначен за късно полско производство. Желаещите да отглеждат български броколи трябва да засеят семената през юни. Разсаждането на поникналите броколи става в края на юли, като времето му на отглеждане съвпада почти напълно с това на главестото зеле.

Според агрономите вегетационният период от засаждането на събирането на готовата реколта е около 75-80 дни. Останалите вторични цветни глави се събират по края на вегетацията поетапно.

Очаква се българските броколи да достигнат тегло между 300 и 500 грама на глава. Главите на българския сорт се състоят от дребни или средни цветни бутони, а в пазвите могат да се образуват много на брой вторични глави с тегло до 150 грама.

Очакванията на екипа, разработил първия български сорт броколи, са той бързо да се наложи сред зеленчукопроизводителите у нас. Според Д-р Стойка Машева от Селскостопанската академия, българския сорт броколи се отличава с голяма устойчивост към нападение от мана.

Български зеленчуци

Листата му не представляват интерес за вредители като листогризещи гъсеници и въшки, което е добра предпоставка за възможно най-екологично отглеждане на този зеленчук.

Подобно на друг уникален продукт на пловдивските учени - доматите „Пловдивска каротина“, българското броколи „ИЗК Искра“ е двойно по-наситено с антиоксиданти и Витамин С, в сравнение с подобни вносни продукти.

Тези качества, съчетани с превъзходния му вкус, го правят подходящ прясна консумация, топлинна обработка или замразяване.

Специалистите препоръчват консумацията на поне три порции броколи седмично, като профилактика срещу редица заболявания в т.ч. артеросклероза, диабет и различни онкологични заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Агроном
Агроном
03.04.2013 00:09
Чудесно! Изцяло съобразени с българските условия. Най-накрая ще мога да си ги отглеждам в двора. До №1 - къде точно прочете, че броколите са ГМО? Хайде да не бъркаме ГМО с хибридни сортове и ситуацията с боя.
0
0
Чавдар
Чавдар
30.03.2013 17:55
ГМО ама българско... тия луди ли са...
2
0