Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на дървесната китайска гъба

Кулинарна употреба на дървесната китайска гъба

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Китайска дървесна гъба

Много хора не са наясно как се приготвя дървесната китайска гъба, която е един от най-вкусните и най-здравословни продукти, които се внасят от Китай.

Китайската дървесна гъба е съставна част от много китайски ястия, като ги прави много по-вкусни и здравословни. Затова са предпочитани от много любители на китайската кухня по света.

Дървесната китайска гъба, която за хората, които не са наясно с вкуса и вида ѝ, на пръв поглед изглежда странна както на вид, така и на вкус, но след това бързо ще им стана любима.

Сушена китайска гъба

Китайската дървесна гъба обикновено се продава в изсушен вид, който лесно се превръща в характерните за китайските ястия гъби, след като се накисне в топла вода.

За целта сушената гъба трябва да се накисне във вода с температура малко по-висока от стайната. Ако накиснете сушената китайска дървесна гъба в по-топла вода, ще се получи слузеста каша, негодна нито за готвене, нито за консумация.

Обикновено върху опаковката на китайската дървесна гъба има инструкция за приготвянето ѝ. След като сушената китайска гъба се превърне с помощта на водата в истинска свежа гъба, трябва да я изплакнете добре и да я накиснете в студена вода.

Китайски ястия

Така гъбата може да бъде оставена и до другия ден. Допълнителното промиване на гъбите със студена вода е задължително, тъй като понякога в гънките им се събира пясък, който може да се отстрани едва когато гънките се разгънат окончателно.

Когато ще приготвяте китайската гъба, водата се отцежда, гъбата се посолява леко и гъбата се залива с половин чаена лъжичка оцет.

С помощта на дървесната китайска гъба се приготвя вкусна добавка към различни ястия. За да я приготвите, са необходими 1 глава лук, 1 щипка лют червен пипер, малко масло и 3 скилидки чесън.

Скилидките чесън се нарязват на ситно, както и главата лук, и се запържват в маслото. Разбъркват се, добавя се лютият червен пипер и след това и китайската дървесна гъба. Всичко се задушава на бавен огън около 20 минути.

Тази добавка може да се добавя към ястия с месо, към сварен ориз или към зеленчукови ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest