Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за ястия от останалите в хладилника продукти

Идеи за ястия от останалите в хладилника продукти

Идеи за ястия от останалите в хладилника продукти

Да приготвим нещо за вечеря не винаги е лесно, особено когато се окаже, че в хладилника не е останало почти нищо. С няколко продукта и малко въображение можем да си приготвим различни аламинути, които ще ни нахранят.

Ще ви предложим няколко рецепти, които не изискват много неща. Количествата не рецептите могат да се увеличават или намаляват в зависимост на това с какво точно разполагате или колко човека ще храните.

Идеи за ястия от останалите в хладилника продукти

Забулени яйца със сос от червено вино

Необходими продукти: 3 яйца, 500 мл червено вино, 1 бр дафинов лист, черен пипер, магданоз, 1 с.л брашно, сол, мазнина, 2 скилидки чесън и 1 глава лук, магданоз

Идеи за ястия от останалите в хладилника продукти

Начин на приготвяне: Нарязвате на ситни чесънът и лука и ги слагате заедно с подправките (без магданоза) във виното. Включвате котлона и слагате виното да заври, след като е завряло счупвате яйцата едно по едно във врящият алкохол. Белтъците ще обгърнат жълтъка и яйцата ще станат забулени. След това ги извадете с решетъчна лъжица. През това време запържете в малко мазнина супената лъжица брашно. Слагате брашното във виното – целта е да се сгъсти и да се получи сос. Заливате яйцата с сос и поръсвате с магданоз.

Ако имате различни продукти - месо, пипер, малко кашкавал или сирене, няколко домата, винаги можете да си ги запечете в гювече. Каквото и да сложите ще стане вкусно – важно е да има достатъчно мазнина и да нарежете продуктите. Хубаво е ако слагате месо, не колбас, предварително да го запържите, за да не остане сурово.

Идеи за ястия от останалите в хладилника продукти

Другата рецепта е с яйца, картофи, сирене, кашкавал, гъби, колбас – каквото разполагате. Ето и каква е идеята: картофите се измиват е се слагат да се варят – след като заврат около 5 минути. Изваждате ги и ги изцеждате, а после ги слагате да се пекат за половин час в умерена фурна.

След това изрязвате капаче по дължина на всеки картоф и издълбавате вътрешността с лъжичка. В картофа може да сложите нарязан колбас и малко гъби, кашкавал или сирена, масло, някаква подправка, може да добавите и яйце и след това отново слагате във фурната за около 5-6 минути.

С вътрешността на картофите може да си направите салата за следващия ден. Намачквате вътрешността на картофите да стане почти на пюре, слагате лук, ако има зелен, подправяте. Ако имате предвид нещо тестяно, винаги можете да си приготвите питки със сода и малко сирене, ето и какво ви е нужно:

Бързи питки

Необходими продукти: 1 яйце, 1 ч.ч кисело мляко, 1 ч.ч натрошено сирене, 2/3 ч.ч олио, 1 ч.ч сода, 3 – 4 ч.ч брашно, кашкавал

Начин на приготвяне: „Угасете” содата в киселото мляко. Изсипете 2 чаши брашно в тава и в средата направете дупка, сложете яйцето, сиренето, олиото и солта. После добавете млякото и содата и размесете. След като стане меко тесто, оставяте го в хладилник 15 минути. Следва да направите топчета от тестото, не много големи, защото се уголемяват. Нареждате ги в тава с предварително сложена домакинска хартия и печете до златисто. Поръсете с кашкавал ако имате.

Много бърза е и следващата рецепта, за която са ви нужни два кренвирша, кофичка кисело мляко, 2 – 3 яйца, сирене или кашкавал, чубрица, сол, черен пипер.

Нарязвате кренвиршите на кръгчета и ги слагате в йенски съд, отгоре ръсите със сирене или кашкавал, а след това заливате със сместа от млякото и разбитите яйца, подправени с миризмите. Печете в микровълнова за 15 – 20 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest