Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Разликата между катми и палачинки

Разликата между катми и палачинки

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Палачинки

Основната разлика между катмите и палачинките се състои в това, че катмите са значително по-плътни от палачинките, и се правят с мая.

Благодарение на маята тестото набъбва, а в готовите катми се появяват дупки. Катмите могат да се пекат на сач, а също така и на тиган, намазан със съвсем малко мазнина.

Палачинките не могат да бъдат приготвени без яйца и прясно мляко, докато вкусни катми могат да се получат без използването както на мляко, така и на яйца.

Палачинки и Катми

Необходими продукти за приготвянето на катми: 2 щипки сол, 650 милилитра вода, 2 щипки захар, 25 грама мая от кубче, 450 грама брашно, малко разтопено масло, 1 жълтък.

Маята се разрежда с 4 супени лъжици топла вода, след което се добавят захарта, солта и брашното. Всичко се разбърква добре и се оставя да набъбне за половин час. Тестото става на големи дупки и консистенцията му е като боза.

Един малък картоф или глава лук се разрязва наполовина, обелва се и се използва за намазването на тигана или сача с жълтък. Върху намазания с жълтък сач или тиган се изсипва с черпак малко от тестото.

Катми

След като се запече добре от едната страна, катмата се обръща и се запича още малко от другата страна. Преди да се обърне, върху горната й част не трябва да е останало сурово тесто. След като се свали от огъня, катмата се напръсква с малко разтопено масло.

Катмите могат да се сервират с различни солени добавки, а може и просто да се поръсят със сол и червен пипер. Катмите са много вкусни и със сладко и мед, те засищат много.

За приготвянето на палачинките са необходими 3 яйца, щипка сол, щипка захар, 3 капки олио за тестото, олио за пържене, 500 милилитра прясно мляко и брашно като за съвсем рядко тесто. Всичко се разбърква много добре с миксер и палачинките се пържат в тиган, намазан с олио.

Ако искате да изненадате любимия човек, налейте част от тестото в бутилка, пробийте капака й и нарисувайте с нейна помощ в горещия тиган сърце, което се състои от много ивици, като движите шишето назад-напред. Получава се интересна дантелена палачинка с романтична форма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
52
42
32
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Георгиева
Георгиева
01.12.2015 23:52
Най-хубавите катми са с яйца, мляко и мая. Пекат се на сач, обгорен за първи път с трици, а в последствие се маже само с яйце.
2
1
Ани
Ани
25.06.2015 15:24
Катмите може и да са със сода, но се правят на сач, а палачинките на тиган.
1
1
Tania Georgieva
Tania Georgieva
14.11.2013 12:18
Палачинки можете да направите и с кисело мляко, като половин кофичка мляко се разбърква с вода и щипка сол.Стават по-пухкави и меки.
1
1
Кремена
Кремена
04.10.2013 14:43
Само да отбележа,че правя палачинките без прясно мляко и пак стават хубави и по-леки.Слага се само яйца,вода,брашно и сол,а плънката сладка или солена е по ваше желание.
3
3
Веска
Веска
20.05.2013 14:48
Само да обърна внимание на авторите, че повечето катми, особено в родопския край никога не са чували за мая! :-) Моята баба също цял живот ги е правила със сода!
8
1
Хафизе
Хафизе
18.11.2014 00:04
Хубави катми се прави с мая :)
7
1