Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Характерни ястия от Черна гора

Характерни ястия от Черна гора

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Плескавица

Кухнята на Черна гора е много оригинална заради смесването на различни национални кулинарни традиции, които са повлияли върху нея.

За Черна гора са характерни ястията от свинско или агнешко в комбинация със зеленчуци. Различни видове месо – агнешко, телешко, свинско, пилешко – се пече на жар и на чеверме. Правят се различни видове вкусотии от кайма.

Кухнята на Черна гора

Сред месните специалитети се открояват вешалица и пршут. Много е вкусен царевичният хляб, известен като проя. В Черна Гора едно от традиционните ястия е пълнена тиква и различни видове ястия от морски дарове и риба.

Рибата се готви със сини сливи, със сметана и с други интересни съставки. Популярен в Черна Гора е рибният гулаш.

Рибни ястия

Необходими продукти: килограм и половина риба – различни видове, 3 лимона, по 2 връзки копър и магданоз, 6 глави лук, 6 скилидки чесън, 2 супени лъжици доматено пюре, черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Рибата се чисти и се обезкостява, напръсква се с лимонов сок и се поръсва със сол и черен пипер. Магданозът и копърът, нарязани на ситно, се смесват с нарязания на ситно чесън, нарязаният на ситно лук и резенчета лимон без кора се запържват, докато лукът не стане златист. Добавя се доматеното пюре и рибата и всичко се задушава до омекване на бавен огън.

Чеверме

Една от интересните рецепти на черногорската кухня е необикновен начин за приготвяне на пиле. Пилето се осолява и се слага в агне, което се пече на чеверме. Когато агнето е готово, пилето става много крехко и е с невероятен вкус. Пилето се сервира с мед.

Джигерица е черен дроб, печен на скара. Сервира се със зеле или с пържени зелени чушки. Плескавиците са характерни за Черна Гора големи кюфтета.

Необходими продукти: 500 грама телешка кайма, 300 грама смляно пуешко или агнешко месо, 2 яйца, 4 скилидки чесън, 70 грама прясно мляко, 2 супени лъжици разтопено масло и галета, сол и черен пипер на вкус, мазнина за пържене.

Начин на приготвяне: Каймата се смесва с яйцата, нарязаният чесън, млякото и 2 супени лъжици разтопено масло. Всичко се смесва и се оформят големи плоски кюфтета. Овалват се в галета и се пържат в нагорещена мазнина. Сервират се със свежи зеленчуци и лют доматен сос.

Черногорският бюрек представлява бутертесто, в което е завита агнешка кайма с лук. Питагирос представляват подобие на дюнер с кюфтета или наденички в комбинация със зеленчуци и сосове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest