Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как и какво да сготвим с момици

Как и какво да сготвим с момици

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Момици

С момици могат да се приготвят вкусни и разнообразни ястия. Ако сте изпълнени с предубеждения относно същността и вкуса на момиците - недейте! Момиците отдавна се считат за деликатес във френската кухня (и не само! ) и е въпрос на добър вкус, ако решите да изненадате с тях гостите си.

Лесно се правят панирани момици с къри.

Необходими продукти: 3 момици, 2 щипки къри, малко олио за пържене, сол на вкус, галета, 1 яйце.

Пържене на момици

Начин на приготвяне: Момиците се накисват за 2 часа и половина във вода, след това се сваряват за 30 минути на бавен огън. Изваждат се и се панират, като се потапят в яйцето и се овалват в галетата, в която е добавено кърито. Пържат се до златисто и се поръсват със сол.

Рецепти с момици

Момиците с бял сос са много вкусни. Необходими продукти: 6 момици, 2 глави лук, сол и черен пипер на вкус, 1 чаша червено вино, 3 супени лъжици масло, 2 супени лъжици брашно, 1 жълтък, 4 супени лъжици кисело мляко.

Начин на приготвяне: Момиците се накисват за 3 часа в студена вода и след това се варят, но не в същата вода. Щом кипнат, се добавя нарязаният лук, виното, солта и черният пипер. Всичко се задушава около 40 минути на бавен огън.

От брашното се прави запръжка с маслото и се долива малко от бульона, в който са врели момиците. Сосът се вари до сгъстяване и в последния момент се добавя жълтъкът. След като се свали от котлона, се добавя киселото мляко. Момиците се сервират със сос.

Готвене на момици

Момиците с магданоз също са много вкусни.

Необходими продукти: 4 момици, 2 супени лъжици масло, 1 връзка магданоз, 2 супени лъжици оцет, 2 дафинови листа, 4 зърна черен пипер, 4 скилидки чесън, сокът от един лимон.

Начин на приготвяне: Момиците се накисват за 3 часа в студена вода. Измиват се и се сваряват в солена вода за около 40 минути с оцета, дафиновия лист, чесъна и черния пипер.

Момиците се изваждат от бульона, подреждат се в чинии и се покриват със запържения в масло ситно нарязан магданоз. Поливат се с лимонов сок.

Печените момици също са много вкусни и са лесни за приготвяне.

Необходими продукти: 4 момици, 2 супени лъжици масло, сол, черен пипер, 1 супена лъжица брашно.

Начин на приготвяне: Момиците се накисват за 3 часа в студена вода, измиват се и се сваряват за 20 минути. Слагат се в тава, посоляват се и се поръсват с черен пипер, добавя се маслото и се пекат 20 минути на 220 градуса. Вадят се в чинии, а сосът от печенето се разбърква с малко вода и брашно. Сгъстява се на котлон ни с този сос се заливат момиците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest