Поскъпнаха доматите и картофите, салатите поевтиняват

Пазар

Наблюдава се поевтиняване на яйца и свежите зелени салати след отминаването на великденските празници, отчитат от Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Обективните причини за това са две – от една страна повечето от търговските вериги осъмнаха с големи нереализирани количества от тези продукти, което ги принуди да смъкнат цените им за да могат да ги реализират преди да изтече срока им на годност.

Втората причина е повишеното им сезонно предлагане и конкурентното предлагане на екологично чиста домашна продукция.

Пазарите и тържищата са заредени и с по-големи количества от пресни оранжерийни краставици, което доведе до поевтиняването им с близо 7.2 %. В момента килограм от свежия зеленчук се търгува на цена 1.54 лв.

Цена на марулите

Междувременно се наблюдава повишение в цената на зелето, която скочи с почти 5 % само в рамките на седмица – до 0.90 лв/кг, както и в цената на морковите, които в момента могат да се купят на цена – 1.05 лв/кг, което е с 8.2% по скъпо в сравнение с предишната седмица.

Наблюдава се минимален скок и в цените на каймата, която поскъпва до 5.04 лв/кг, картофите и ябълки, които се предлагат съответно за 0.90 лв/кг и 1.37 лв/кг.

С по малко от половин процент е паднала цената на кашкавал тип „Витоша“, който в момента може да се намери за 10.54 лв/кг.

Няма промяна в цените на захарта, която в момента се задържа на цена от 1.95 лв/кг и брашното тип „500“, което се търгува за 1 лв/кг. Олиото продължава да се продава за около 2.62 лева за литър.

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати