Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Законите в приготвянето и консумацията на кафе

Законите в приготвянето и консумацията на кафе

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Консумация на кафе

Известно е, че кафето, освен че действа събуждащо на организма, спомага за предпазване от астма и проблеми със сърцето. Разбира се, ако се пие умерено и се използва само истинско кафе.

Кафето, което е било добре изпечено и след това смляно, се използва за приготвяне на ароматната напитка, която е вкусна и тонизираща.

Можете да си купите смляно кафе, но можете и сами да подберете кафе на зърна според вашите вкусови предпочитания. Трябва да знаете, че качествено изпечените зърна кафе блестят.

Окисляването влияе зле на кафето, затова трябва да го съхранявате в добре затворени кутии или буркани с плътно затворени капачки.

Турско кафе

Можете да приготвите кафето по няколко различни начина, важно е да използвате качествени зърна за създаване на ароматната напитка.

Само тогава е гарантирано, че освен вкусна и уханна напитка ще получите и полза за организма си. Трябва да знаете, че кафето е вкусно и полезно само когато е току-що приготвено.

Шварцкафе

Доказано е, че приготвянето на кафе трябва да трае малко над 20 секунди - това е времето, през което горещата вода трябва да преминава през смлените зърна кафе, за да може да се извлекат максимално полезните му съставки. По-дългото приготвяне притъпява освежаващия, тонизиращ ефект на кафето.

Зърна кафе

Ако кафето ви престои повече от 1 час, след като е било направено, то вече е изгубило както аромата си, така и голяма част от полезните си свойства. Препоръчва се да излеете кафето, което е престояло.

Добавете в кафето си съвсем малко мед или кафява захар, но знайте, че то е най-вкусно, когато е неподсладено. Но ако не можете да го пиете горчиво, използвайте възможно най-малко подсладители.

Кафето влияе дехидратиращо на организма, затова с всяка чаша кафе се препоръчва да се изпиват 200 милилитра вода със стайна температура.

Взависимост от предпочитанията ви можете да приготвите турско кафе, за което кафето ври във вода в джезве, или да го направите в класическа кафеварка.

За турското кафе са необходими 3 чаени лъжички кафе на 200 милилитра вода. Турското кафе традиционно се оставя да кипне три пъти, като при всяко кипване се маха за секунда от котлона.

Можете да направите също така шварцкафе или дори да използвате разтворимо кафе, но имайте предвид, че кафето, приготвено от смлени печени зърна, които са били сварени, е наистина ароматно и полезно.

Не се препоръчва пиене на кафе на гладно. Добре е да хапнете поне нещо малко преди кафето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest