Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да готвим миди

Как да готвим миди

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Готвене на миди

За да се радвате на вкуса на прясно приготвени миди, трябва да знаете, че за готвене стават само миди, които са плътно затворени и без никакви дефекти.

След топлинна обработка мидите трябва да се отворят, в противен случай те трябва веднага да се изхвърлят, защото не са годни за консумация.

Мидите се варят, задушават, пържат, опушват и осоляват. Мидите се съчетават много добре с ориз, картофи, зърнени култури, макаронени изделия, зеленчуци и майонеза. Много вкусна става супата от миди, както и салатите с миди.

Миди

Един от най-разпространените начини за приготвяне на миди е по моряшки – те се задушават с бяло вино, чесън и лимон. Когато сготвите миди, те трябва да се изядат веднага.

Рататуй с миди

Приготвените миди не могат да се съхраняват, а още по-малко да се притоплят, тъй като съществува риск от натравяне. Препоръчва се използването на морска сол, когато готвите миди.

Мидите съдържат ценни белтъчини, витамини от групата В, витамините D и Е, а също така фосфор и желязо. Мидите съдържат и много цинк, заради което се смятат за природен стимулант за мъжете.

Салата с миди

Пресните миди се варят около 7 минути, докато не се разтворят. Замразените миди се варят десетина минути. Много лесно се приготвя рататуй с миди, който е вкусен и ароматен.

Необходими продукти: 400 грама миди без черупки, 2 червени чушки, 1 тиквичка, половин глава карфиол, 1 стрък целина, 100 грама маслини, 2 супени лъжици брашно, 4 супени лъжици олио, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Чушките се нарязват на кубчета, тиквичката се обелва и се нарязва на ситно, карфиолът се накъсва на съцветия. Целината се реже на ситно. Всичко се запържва в 2 супени лъжици олио за десетина минути и се оставя да се задушава на бавен огън 8 минути.

Мидите се овалват в брашното и се пържат в отделен тиган в останалото олио за около 3 минути. Добавят се зеленчуците и маслините, добавя се сол и черен пипер на вкус и се сервира.

Мидите със сос от лайм имат невероятен вкус.

Необходими продукти: 400 грама миди без черупки, 50 грама масло, 3 клонки мента, 1 лайм, половин чаена лъжичка едра морска сол, 100 грама меко сирене от типа на крема.

Начин на приготвяне: Мидите се запържват в маслото за 2 минути, ментата се реже на ситно и се добавя към мидите заедно с нарязания на ситно лайм. Всичко се готви още 3 минути и се добавя сиренето. Ястието се приготвя още 5 минути, като се бърка непрекъснато и се сервира, като може да се овкуси със сок от лайм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest