Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да готвим със сайтан

Как да готвим със сайтан

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Печен сайтан

Сайтан представлява продукт, направен пшеничен протеин. От тестото, направено от пшенично брашно и вода, се отмива нишестето, оставяйки само протеинът. Протеинът се нарича още глутен.

По този начин той свободно може да се приготвя и обработва по различни начини. Сайтанът е добра алтернатива на базираните на соя заместители на месото, като Тофу. Все още недостатъчно известен у нас сайтан се използва вместо месо от години в азиатската, вегетарианската, будистката и макробиотична кухня.

Пшеничният протеин е най-популярен в Китай. Счита се, че именно там е добит за първи път. Често срещан е в Азия, в ресторанти, сервиращи основно на будистки клиенти, които не консумират месо и които въпреки всичко обичат да ядат безмесни версии на месни ястия. На запад готовият пшеничен протеин сайтан може да се намери в азиатските пазари и в магазини за здравословни храни.

Сайтан е предварително маринован в Тамари (соев сос). Той представлява продукт, готов за консумация, например за сандвич и за яхния. Подходящ е като заместител във всяка една месна рецепта.

Сайтан

Със сайтан могат да се направят шишчета със зеленчуци и да се изпекат, може да се изпече във фурна с картофи или да се запържи в тигана самостоятелно, поръсен с чесън на прах.

С него може да се направи вегетарианска мусака. Нужно е само да се постави накрая - той няма нужда от дълга топлинна обработка, както месото.

Тук ще ви предложим една много интересна рецепта със Сайтан и с лек полъх от азиатската кулинария:

Вегетарианска тика масала със сайтан

Необходими продукти:

За маринатата: 1 ч.ч. обикновено (соево) кисело мляко, 2 с.л. лимонов сок, 2 ч.л. смлян кимион, 2 ч.л. смлян червен пипер, 2 ч.л. прясно смлян черен пипер, 1 ч.л. канела, щипка сол, 1 ч.л. джинджифил, счукан, 2 опаковки по 250 г сайтан.

Рецепти със сайтан

За соса: 1 с.л. соево масло, 2 ч.л. смлян кориандър, 1 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. гарам масала (комбинация от подправки, емблематичната подправка на индийската кухня), щипка сол, 250 г консерва доматен сос, 1 ч.ч. соева сметана, 1/4 ч.ч. нарязан пресен кориандър

Начин на приготвяне:

Маринатата: Киселото мляко, лимоновият сок, кимионът, червеният пипер, черният пипер, канелата, солта и джинджифилът се смесват в купа. Добавя се сайтанът и се маринова за 1 час в хладилника.

Соса: Маслото се разтапя в голям и дълбок тиган на среден огън. Прибавят се кориандърът, кимионът, червеният пипер, гарам масалата и солта. Слага се и доматеният сос и се оставя 15 мин да покъкри. След това слагате сметаната и оставяте на котлона, докато сосът се сгъсти - около 5 мин.

През това време загрейте грила и изпечете сайтана до готовност - около 8 мин. Свалете готовия продукт от грила и прибавете в соса. Оставете 5 мин да покъкри.

Ястието се поднася поръсено с нарязан кориандър. Хората, имащи непоносимост към глутен, в никакъв случай не трябва да употребяват Сайтан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илияна Димова
Преди години съм готвила със соеви кубчета, доста се доближават по вкус с кайма
0
0