Немските мезета за бира

Мезета за бира

Немците се славят с изключителната си сплотеност, присъща за всяка фамилия. Най-главното нещо, което ги обединява, е бирата – напитка номер едно в Германия.

Любовта към нея е толкова голяма, че еднолитровите халби им се виждат малки всяка година на Октоберфест – национален годишен празник на бирата. По време на празника, както и през останалата част от годината, бирата задължително се сервира с традиционните немски мезета.

Немски вурстчета

Основното мезе на немците е съставено от месо. Те не са любители на вегетарианските разновидности на която и да било храна. Едно от най-известните мезета е Братвурст. Това представлява колбас на пара, в естествено овче черво.

Рецептата, по която се приготвя, е традиционно немска. Самият колбас може да се приготви както на скара, така и запържен в тиган. Подобно е приготвянето и на друго много разпространено мезе за бира в Германия - Винервурст.

Октоберфест

Представляват златисто опушени, парени наденички, ръчно напълнени в овчи черва. Те са изключително сочни и ароматно подправени, като освен на скара и в тиган, могат да се приготвят и запарени във вряла вода.

На масата в комбинация с бира немските домакини сервират най-често месна салата с вурстчета. Те представлява салата с наденички, кисели краставички, картофи и сирене, със или без майонезен сос.

За направата й ще са ви нужни: 500 гр немски вурстчета, 2 яйца, 1 глава лук, 2 големи кисели краставички, 1 малка ябълка, 200 гр гауда, едамер или друг вид жълто сирене (кашкавал), по избор, 5 с.л. майонеза или бял салатен дресинг

Кисело зеле с наденички

Начин на приготвяне: Всички продукти се нарязват на кубчета и се смесват с майонезата. Оставя се за 30 мин в хладилника, преди да се сервира на масата. Подобна салата издържа до една седмица, съхранявана на студено. В Германия се поднася с хляб.

Друго популярно мезе е Краковски бигос. Подготовката му е доста сложна. Взима се прясно зеле и се нарязва на фини и дълги лентички. Кипва се, като водата се изхвърля три пъти, за да може зелето да не дразни стомаха.

Докато кипи, същото количество кисело зеле се реже по същия начин. Взима се прясно, изчистено свинско месо и се нарязва на едри кубчета. В голяма тенджера се запържва едро нарязан лук в свинска мас (може и олио) и нарязана сланина.

Прибавя се месото. По предпочитание може да се добави още пилешко, телешко или пуешко месо, както и различни видове нарязани колбаси. Прибавя се и зеле от двата вида, като пропорциите зеле:месо са 1:1, гъби, брашно от сухи манатарки, черен пипер, лют червен пипер, бахар, дафинов лист, кимион, майорана, стафиди и захар.

Всичко това се залива с малко зелев сок и няколко лъжици водка. Оставя се да ври на слаб огън няколко часа и се консумира на следващия ден. Не е като типичните нашенски мезета, но е интересно мезе както за бира, така и за всички други алкохолни питиета.

5 2
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати