Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо чушките и патладжаните са тежка храна

Защо чушките и патладжаните са тежка храна

AdminAdmin
Администратор
95442k
Пържени патладжани

Патладжаните са доста тежка храна, въпреки че са зеленчуци и би трябвало да се усвояват лесно и бързо. Те не се препоръчват за деца под 2 години, тъй като детското стомахче може да не ги приеме добре.

Патладжаните са много полезни и вкусни зеленчуци. Те съдържат витамин В и витамин С, желязо и мед, които действат добре на имунната система.

Чушки и патладжания

Ниското съдържание на въглехидрати позволяват патладжаните да се включват в диетични ястия. Патладжаните също така съдържат витамин РР, който е много полезен за организма.

Те съдържат калий и натрий, а също така пектини, които спомагат за регулиране на вредния холестерол. Патладжаните съдържат антоциани, които защитават клетките на нервната система и предпазват от Алцхаймер.

Чушки

И въпреки всички тези полезни качества патладжаните се водят тежка храна, тъй като действат натоварващо на стомаха, а също така и на бъбреците.

Тези зеленчуци стават още по-тежки, когато се поднасят с мазен сос. Хората с проблеми с жлъчката не бива да консумират ястия с патладжани като пълнени патладжани. При болна жлъчка храни като спанак, киселец, лапад, коприва, патладжани и тежки туршии са напълно забранени.

Патладжани

При запържване патладжаните имат способността да поемат твърде много мазнина, което ги превръща в още по-тежка храна. Препоръчва се патладжаните да се пекат и да се обелят, след което да се използват за приготвянето на ястия и салати без допълнително запържване.

Печените на грил без мазнина патладжани също се препоръчват за хора, които искат да внимават с храната.

Патладжаните трябва да се нарежат, да се посолят и след половин час да се изцедят от сока. По този начин се премахва соланинът, който дава горчивина на тези зеленчуци. Соланинът в големи количества може не само да причини тежест в стомаха, но също така разстройство, дезориентация и дори кома.

Сами по себе си чушките не се водят тежка храна, но запържването им и поднасянето им с мазни гъсти сосове ги превръщат в наистина труден за храносмилане продукт, особено ако не са обелени и остават с люспата.

Гответе чушките на пара, режете ги пресни в салати или ги печете пълнени на фурна, за да се радвате на добро здраве и да не качвате килограми.

Пържените чушки с доматен сос са много вкусни, но за предпочитане е да го замените със свежа зеленчукова салата, особено ако искате да сте във форма за лятото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest