Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Засищащи пролетни супи

Засищащи пролетни супи

Засищащи пролетни супи

Пролетта е време за похапване на зеленчуци със зелен цвят. С тях можем да си направим салати, супи, основни ястия, които освен много вкусни, са и здравословни и не на последно място - засищащи.

Пролетните супи, които сме подбрали, са постни и се приготвят сравнително бързо. Започваме със спаначена супа, а ето и нужните продукти:

Засищащи пролетни супи

Сапаначена супа с домати

Необходими продукти: 500 г спанак, 2 домата, 2 моркова, ½ глава лук, 1 ч.ч булгур, 1 ч.л червен пипер, мазнина, сол, зеленчуков бульон, вода

Начин на приготвяне: първо измивате хубаво спанака и го нарязвате на ивици, след което добавяте супена лъжица оцет и вода и го оставяте да се накисне. В друг съд сложете булгура и го залейте с вода – хубаво е да престои така няколко часа.

Нарязвате лука и морковите на ситно и пържите в сгорещена мазнина, след което добавяте и нарязаните на ситно домати. когато са променили цвета си, добавяте червения пипер, разбърквате, налейте вода около 3 чаши и добавете бульона.

Засищащи пролетни супи

Сложете спанака и когато супата заври, слагате булгура. Изключете, когато булгурът е сварен. Ако желаете вместо булгур, добавете кафяв ориз.

Следващото предложение е за крем супа с няколко вида зелени листни зеленчуци:

Зелена крем супа

Необходими продукти: киселец, лапад, коприва, копър, 1 средно голям картоф, мазнина, черен пипер, сол, 2 – 3 скилидки чесън и джоджен за аромат

Начин на приготвяне: всички зеленчуци се почистват и измиват и се слагат в тенджера с вода да поврат. Добавя се и картофа, а след като всички продукти се сварят, супата се отдръпва от котлона и се пасира с пасатор като преди това трябва да добавите и чесъна. Добавете накрая сух джоджен и останалите подправки. Сервирайте с крутони.

Засищащи пролетни супи

Последното предложение е с киселец и картофи, но и с малко пилешко месо за аромат. Ето как да си я приготвите:

Крем супа от киселец и картофи с пилешко месо

Необходими продукти: 6 картофа, ½ връзка киселец, ½ л прясно мляко, ½ пак. краве масло, 4 с.л сметана, бяло пилешко месо

Начин на приготвяне: обелете картофите и ги сварете, след като омекнат пасирайте ги и добавете млякото и ако е необходимо част от водата, където са се варили. Задушете нарязания киселец в маслото и добавете късчетата пилешко месо.

След като се запържат ги отдръпнете от котлона и сложете сметаната, след което изсипете при картофите. Сервирайте топла и с препечени крутони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest