Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да готвим зеле

Как да готвим зеле

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Ястия със зеле

Зелето се готви лесно и дори домакиня без много опит може да направи истински кулинарни шедьоври от една зелка.

Много е вкусна салатата от варено зеле.

Необходими продукти: 400 грама зеле, 100 грама орехи, 3-4 скилидки чесън, 4 супени лъжици майонеза, млян черен пипер и сол на вкус. Зелето се почиства и се нарязва на едро. Залива се с гореща солена вода и се вари 15 минути.

Зерлева салата

Начин на приготвяне: След това зелето се прецежда в марля и се добавят счуканите на едро орехи и ситно нарязаният чесън. Разбърква се добре и се слага черният пипер и майонезата.

Задушено зеле

Задушеното зеле е вкусно ястие, което се приготвя лесно. То може да се приготви с малко вода и мазнина. По желание се добавят месо, гъби, доматено пюре или боб, които да обогатят вкуса на зелето.

Пиле със зеле

Задушено зеле може да се приготви с прясно или кисело зеле. Но и в двата случая то трябва предварително да се почисти, кочанът да се махне и листата да се нарежат на ивици.

Ако киселото зеле е много солено, трябва предварително да се изкисне в студена вода, но така губи голямо количество от съдържащия се в него витамин С.

Необходими продукти за задушено зеле: 1 средно голяма зелка, 2-3 глави лук, 50 грама доматено пюре, 30 милилитра олио, черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Лукът се запържва и после се добавя доматеното пюре, а след това и зелето.

Всичко се запържва леко при непрестанно бъркане. Долива се една чаша гореща вода. Щом заври, се оставя на слаб огън и се задушава 30-40 минути докато зелето омекне. Малко преди да е напълно готово, се добавят черният пипер и солта.

Задушено зеле с пилешко е ястие, което ще накара гостите ви да си оближат пръстите.

Необходими продукти: 1 по-едра зелка, 500 грама пилешко месо – филе, гърди или бутчета, 4-5 лъжици доматено пюре, сол и черен пипер на вкус, 4 супени лъжици олио.

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на парчета и се запържва за няколко минути. Добавя се нарязаното зеле и се задушава под капак за 20 минути. Ако започне да загаря, се добавя малко гореща вода.

Когато зелето и месото омекнат, се добавят солта, черния пипер и доматеното пюре. Разбърква се добре и се задушава още около 20 минути. По желание може да се добави и копър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest