Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Лесни сладкиши с орехи

Лесни сладкиши с орехи

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Сладкиши с орехи

С орехи лесно можете да направите вкусни сладкиши, с които да изненадате приятно близките си. Сладкишът с мак и орехи „Мравуняк” е много ефектен.

Необходими продукти: 2 супени лъжици семена от мак, 200 грама орехи, 250 грама масло, 250 милилитра подсладено кондензирано мляко, 4 чаши брашно, половин чаша заквасена сметана, половин чаша захар.

Начин на приготвяне: Половината от маслото, захарта и сметаната се смесват. Добавя се брашното и се замесва тесто. Оставя се за половин час в хладилник. Тестото се смила в месомелачка, след което парченцата тесто се пекат на 200 градуса до златисто.

Кекс с орехи

Кремът се приготвя от останалата половина от маслото, кипналото кондензирано мляко и смлените орехи. Готовото тесто се смесва с крема и се оформя като мравуняк. Отгоре се поръсва със семена от мак.

Шоколадовият сладкиш с орехи също не изисква много усилия, а резултатът е впечатляващ.

Необходими продукти: 2 чаши орехови ядки, 300 грама млечен шоколад, 200 грама масло, 200 грама брашно, 200 грама захар, 4 яйца, 1 ванилия, 50 грама пудра захар.

Шоколадов сладкиш с орехи

Начин на приготвяне: Шоколадът се разтопява с маслото на водна баня. Орехите се запичат на сух тиган за 2 минути. Счукват се в хаванче и се смесват с две трети от разтопения шоколад с маслото. Добавя се брашното и ванилията. Яйцата се разбиват със захарта и се добавят в сместа.

В намазана с масло тава се пече сладкишът за половин час на 180 градуса. Към останалата една трета от шоколада с маслото се добавя пудрата захар и с тази смес се намазва сладкишът. Може да се украси с цели орехови ядки.

Ореховият сладкиш с ром направо се топи в устата.

Необходими продукти за тестото: 250 грама брашно, 200 грама масло, 2 жълтъка, 2 супени лъжици ром, 1 щипка сол, 2 супени лъжици заквасена сметана.

За плънката: 8 яйца, 250 грама захар, 300 грама смлени орехи, настърганата кора на 1 портокал, 100 милилитра течна сметана, 2 супени лъжици ром.

Начин на приготвяне: Замесва се тесто от посочените продукти и се разделя на две части. Разточва се на две кори с големината и формата на тавичката.

В намазана с масло тава се слага едната кора и върху нея се разпределя смес от 8 жълтъка, разбити със захарта, орехите, 8 разбити на сняг белтъка, портокаловата кора, сметаната и ромът.

Покрива се с другата кора, набожда се с вилица на няколко места и се пече до готовност на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest