Да си направим златни хрупкави картофки

Златни картофки

Ще изненадате приятно гостите си, ако приготвите златни хрупкави картофки. Те не само са много вкусни, но са и много красиви със златистия си апетитен цвят.

Някои хора смятат, че печенето на картофки е много лесно – просто отварят фурната, слагат картофите и след това ги вадят готови.

Но в повечето случаи такова отношение към печенето на картофи завършва с половината от ястието, залепено за тавата. Трябва да изберете сами с какви подправки да овкусите картофите, но най-подходящи са риган, босилек, копър, магданоз.

Хрупкави картофи

Най-лесният и вкусен начин за печене на златисти хрупкави картофки е италианският, който се практикува от много години по Средиземноморието.

Изпечени така, картофките стават с красив златен цвят и повърхността им става хрупкава и апетитна. За да станат картофките хрупкави и златисти на цвят, те трябва да се обелят и да се нарежат на едри кубчета.

За да се постигне красивият златист цвят, картофките трябва да се напръскат със зехтин. Препоръчително е да добавите пресен розмарин и чесън.

Хрупкави картофи

Не се препоръчва да разбърквате картофите с лъжица или вилица по време на печенето, а само да разтърсвате леко тавата, в която ги печете, от време на време. Може да използвате метална шпатула, за да ги отделите от дъното на тавата, и така да ги предпазите от залепване.

Когато картофките станат златисти на цвят, те стават хрупкави отвън и меки отвътре. Такива картофки се сервират веднага и със сигурност ще изчезнат бързо от чинията.

За да направите златни хрупкави картофки, са необходими: 500 грама картофи, 60 милилитра зехтин, 1-2 чаени лъжички сол, няколко стръка пресен розмарин, 3 скилидки чесън.

Фурната се загрява на 220 градуса. Картофите се обелват и се режат на еднакви кубчета. В голяма купа се слагат картофите, излива се зехтинът и се разбърква добре, за да са покрити картофките с мазнина. Поръсват се със сол, добавя се розмаринът и обелените скилидки чесън.

Картофките се разпределят на един слой в тава и се слагат във фурната. След 10 минути може да ги отделите с метална шпатула и да ги обърнете. Повторете процедурата след 10 минути. След това на всеки 10 минути разтърсвайте тавата. Картофките са готови след около 40 минути печене.

5 1
4 5
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Monika Ivanova
Monika Ivanova
10.04.2016 14:50
аз ги пека върху кухненска хартич директно на скарата на фурната. Мажа предварително с олио и подправки каквито обичам и пека.
0
0
Малкия готвач
Малкия готвач
28.06.2014 13:36
Аз леко ги подварявам и след това ги хвърлям в тавичката .
1
1
краси
краси
11.01.2014 20:59
Бих Добавила да се пекат върху кухненска хартия,за да се избегне залепването за тавата
10
0