Продадоха уникална диня за 3200 долара

Рекордни дини

Япония е страна, удивяваща света всеки ден с по нещо ново. Така е и с дините от сорта „денсуке”.

Сортът „денсуке” се отглежда само и единствено на най-северния остров Хокайдо. Тази диня се отличава с уникалната си черна кора, под която се крие ярко червена, захарна сърцевина.

Донесенa е в района през 1980 г., за да компенсира загубата от намаляване на реколтата от ориз. Поради това името на тези дини се състои от йероглифите за оризово поле и помощ.

Диня денсуке

Подобен сорт дини се предлагат на пазара в град Асахикава. За отглеждането на сорта се грижи 33-годишен собственик на мрежа супермаркети. Продукцията е около 10 000 дини годишно.

Преди дни диня от прочутия сорт "денсуке" бе продадена на търг за 300 хиляди йени. Това се равнява на почти 3200 долара. Богаташът, позволил си това скъпо удоволствие, смята да изложи динята в един от своите магазини и да я препродаде на ново наддаване.

През 2013 г. се очаква да бъдат продадени почти 70 хиляди елитни "денсуке". Средната цена на всяка една е около 5000 йени или 50 долара. Продават се в специални черни кутии, с цел да се подчертае естествения им цвят.

Японците са народ, известен с любовта си към дините. Практика е динята да се поднася и като подарък при важни събития. Това е знак за почит и уважение. Поради това именно в Япония през 2005 г., на остров Кюшю бе отгледана най-тежката диня за новото хилядолетие. Тя тежала 111 кг. и е записана в книгата на Гинес.

Що се отнася за уникалния сорт „денсуке”, то рекордът при тази диня държи цената ѝ. През 2009 г. 8-килограмов екземпляр от този вид бе продаден за 6 100 долара. С това тази диня на практика се е превърнала в най-скъпата диня в света.

Като цяло в Япония има практика да се провеждат търгове за гурме почитатели. През януари тази година например на рибната борса в Токио е продадена синя риба тон. Тя тежала 222 килограма, а собственикът и получил за нея баснословната сума от 1.75 млн. долара.

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати