Диетични ястия с говеждо месо

Ястия с говеждо

Говеждото месо се използва в диети и хранителни режими, целящи отслабване, в такива, при които се качва мускулно тегло, както и с цел поддържане на здраво тяло с регулярни килограми.

Една от най-бързите и диетични рецепти с телешко месо, е за диетичните телешки кюфтета.

За тях са ви необходими: телешкии шол, лук, магданоз

Говеждо месо

Начин на приготвяне:

Телешкият шол се смила на кайма, лукът се нарязва на ситно. Магданоза се добавя към каймата в сурово състояние и се омесва добре. От готовата смес се оформят плоски кюфтенца. Пекат се на тефлонов тиган без мазнина.

Диетичните порции са спрямо теглото на консумиращия, като варират от 170 г, други 220, трети 300 г. Най-важното е каква е гарнитурата. Добре е да изберете зеленчуци или нещо също толкова ниско калорично.

Телешкото или говеждо месо по принцип става малко сухо. За да се избегне това, то е добре то да се подправя с лек сос от зелено чили, подправки, като сол, семена от чушки, чесън на прах и къри, както и лимонов сок.

Печено говеждо

Друга диетична рецепта, включваща в състава си говеждо/телешко месо, е любимото на мнозина типично българско ястие – Телешко варено.

За него са ви необходими:

600 г телешко месо, 1 глава кромид лук, 1 глава чесън, 1 бр. морков, 3-4 бр. картофи (по желание), 1 дафинов лист, 3-4 зърна бахар, 5-6 зърна черен пипер, 2 л вода, 3-4 с.л. домати от консерва, 2 с.л. олио, 2 с.л. оцет, 1 с.л. сол, магданоз по желание

Начин на приготвяне: Телешкото месо се нарязва на равни, средно големи парчета. В тенджера се налива половината от водата, слага се месото, нарязаните на ситно лук, морков и чесън. Сваряват се и им се добавят подправките, солта и олиото, както и остатъка от водата.

Телешко със зеленчуци

Когато месото стане напълно готово, се добавят и нарязаните на малки парчета картофи. Когато и картофите се сварят, се слагат доматите и оцетът. Когато яденето е готово, по желание се поръсва с нарязан на ситно магданоз.

Телешко месо с тиквички

Необходими продукти: 140 г телешко месо, 230 г пресни тиквички, 60 г пресни червени домати, 15 г прясно краве мляко, 3 г брашно, 5 г копър или магданоз, сол

Начин на приготвяне: Месото се обезкостява и почиства от ципи и сухожилия. Измива се добре, нарязва се на порции и се вари 3-5 мин. След това се вади, поставя се в гореща вода, посолява се и се вари на тих огън заедно с мазнината до омекване.

Следва последователно прибавяне на обелените и нарязани на средно големи кубчета тиквички, обелените и нарязани (или пасирани) домати и накрая - размитото в малко студена вода препечено брашно. Ястието се запича във фурна и се поръсва със ситно нарязания копър или магданоз.

Всяка диета, включваща в състава си телешко месо, е вкусна и много ползотворна. Основното правило при приема на меса важи и при него - да не се съчетава с тестени изделия и картофи, а само със зеленчуци и ниско калорични и бързо разграждащи се продукти.

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати