Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Към кои ястия да добавяме див чесън?

Към кои ястия да добавяме див чесън?

AdminAdmin
Администратор
95442k
Див чесън - левурда

Ако се разхождате в гората покрай река или дървета сред влажна почва, можете да намерите див чесън (левурда), който да използвате в кухнята си. Ще го познаете по листата, които са гъсти и дълги, като листата на момина сълза, а острата миризма на чесън е напълно достатъчна, за да го отличите. Расте през късната зима и през пролетта, а в края на сезона се покрива с бели цветове.

Дивият чесън на практика може да се добави навсякъде, където трябва да има вкус на чесън. Само че вкусът не се задържа за дълго, затова е добре да го слагате към края на приготвяне на ястието.

Ето към кои ястия може да добавите див чесън:

1. Задушете го

Салати с левурда

Както бихте направили със спанака, задушете дивия чесън и го използвайте като зеленчук, основа на ястия. Нарежете го на 4, за да го задушите по-лесно в тиган с една бучка масло. Използвайте го като основа за агнешко, свинско, пилешко, морски костур, миди, омари.

2. Паста и салата

Ако имате паста, малко масло и див чесън под ръка, значи сте готови за елегантен обяд. Приготвяйте макаронените изделия, както обикновено след това добавете маслото и много настъргани листа чесън, оставете да ври още няколко секунди.

Песто

Освен към пастата дивият чесън е много подходяща добавка към салатата. Можете да смесите листата му с други, тъй като е силен и да завършите с дресинг.

3. Супи

Като зеленчук към обикновена супа, нарязан или пасиран.

Карпачо

4. Хляб

Можете да направите малко чесново масло и да го намажете на няколко франзели. Подходящи са за сервиране към лучена супа.

5. Ризото

Сгответе ризотото, както обикновено и преди края добавете ситно нарязаните листа чесън и пармезан.

6. Сос

Може да направите сос, подходящ за риба с вино и оцет, масло и сметана. Или просто да го прибавите към сметана или майонеза и да го използвате, като сос към хапки.

7. Пица

След като направите тестото за пицата, сложете заедно с другите добавки и нарязаните листа див чесън и запечете за 2 минути.

8. Сос Песто

Прибавете пасираните листа към зехтина и солта.

9. Телешко карпачо

Поръсете готовото карпачо с рукола и див чесън - комбинацията ще ви очарова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest